Obratite pažnju, ovo je siguran znak da koristite previše deterdženta za pranje veša: Ovako ćete najbolje ukloniti višak

16.02.2023

15:11

0

Autor: Z.A.S.

Ne samo da odmažete mašini i svom vešu, već mogu da vam se pojave alergija i iritacija kože

Obratite pažnju, ovo je siguran znak da koristite previše deterdženta za pranje veša: Ovako ćete najbolje ukloniti višak
Prašak za veš - Copyright Profimedia

Mnoge domaćice prave grešku misleći da će, ukoliko u mašinu za veš stave više praška, veš biti čistiji i mirišljaviji, a to zapravo nije tako. Štaviše, višak praška oštećuje veš mašinu, a veš čini grubim.

Takođe, ukoliko prašak nije dobro ispran, to može da dovede do iritacije kože, ili alergije.

Ukoliko veš, nakon što ga izvadite iz mašine, bude krut i grub na dodir, to znači da apsolutno koristite više deterdženta nego što je potrebno.

Pexels
 

A kakve probleme to može da izazove?

Sa veša ćete skinuti prljavštinu, ali će se tkanina brže i lakše habati, boja će nestajati, a odeća će postati neudobna za nošenje. Pritom, možete da dobijete i alergijsku infekciju.

Ukoliko u veš mašinu budete sipali više praška, stvoriće se višak pene, a veš će se zalepiti jedan za drugi i neće moći dobro da se ispere. Pritom, tragovi praška će biti vidljivi na odeći. Uz sve to rizikujete i da vam se mašina pokvari, jer se višak stvrdnutog praškastog deterdženta teško rastvara, pa će samim tim teže izaći iz mašine.

Ono što, takođe, može da se dogodi jeste da se komadići praška nakupe u odvodnom crevu i da ga zapuše.

Pixabay/bierfritze
 

Zato je jako važno da obratite pažnju na to koliko praška sipate. Recimo, za prosečnu mašinu od osam kilograma veša (ukoliko veš nije previše prljav) dovoljne su dve kašike praška. U slučaju da veš perete na ruke, biće vam potrebno mnogo manje.

Sve zavisi i od kvaliteta deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i uglavnom su duplo jači u odnosu na običan prašak, što znači da je potrebno staviti ga duplo manje nego što biste to uradili u slučaju da koristite običan deterdžent.

Profimedia
 

Kako da uklonim višak deterdženta?

Kako bi se izbegle iritacije na koži, potrebno je skinuti višak praška koji je ostao na vešu. Potopite veš u vodu u koji ste dodali i šolju sirćeta (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše skine sa veša), a zatim vidljive tragove praška istrljajte i veš ostavite sat vremena u ovom rastvoru.

Nakon toga, ubacite veš u mašinu i uključite samo ispiranje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike