Ovih pet sobnih biljaka štiti od virusa, čisti vazduh od bakterija i prašine

21.01.2023

17:37

0

Autor: Z. A.

Ovih pet sobnih biljaka u prostoru prave od doma zelenu oazu koja utiče na estetiku i na zdravlje.. Mnogi ih gaje a nisu svesni da su čisto blago

Ovih pet sobnih biljaka štiti od virusa, čisti vazduh od bakterija i prašine
Copyright Pexels

Uveliko traje sezona gripa, virusa i prehlada, pa je važno da vam imunitet bude snažan. A osim zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, doprinos u prevenciji bolesti mogu da daju i sobne biljke.


Osim što ulepšavaju i osvežavaju prostor, zahvaljujući fitoncidima i esencijalnim uljima, biljke mogu da prečiste vazduh od prašine, patogenih bakterija, čak i da smanje rizik od zaraze virusima.

Stručnjak za biljke Tatjana Čabrova otkrila je za sensa.rs koje biljke se dobro bore protiv virusa.

1. Geranijum ili zdravac

Pexels
Geranijum ili zdravac

Ova biljka nije slučajno vazda na prozor u domovima naših baka. Geranijum cveta prelepo, ali i luči supstance koje mogu biti štetne po streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje mogu da izazovu akutne respiratorne infekcije.

Pexels
Geranijum ili zdravac

Geranijum je nezahtevna i izdržljiva biljka, odlično podnosi stanove i suv vazduh od grejanja, a leti se saksije mogu preneti na balkon. Neguje se vrlo jednostavno, a glavna stvar je da biljku stavite na dobro osvetljeno mesto i da je redovno i umereno zalivate, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši.

I eterična ulja geranijuma imaju smirujući efekat i pomažu u borbi protiv stresa i nesanice, pa i spavaća soba može biti savršen prostor za ovu biljku.

2. Sanseverija (indijansko pero ili svekrvin jezik)

Profimedia
Svekrviin jezik

Još jedan nezaobilazan pomoćnik u borbi protiv virusa jeste sanseverija, poznatiija kao svekrvin jezik. Ova biljka je savršena za čišćenje vazduha u domu, a smatra se da ima i imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a takođe povećava otpornost na prehlade.

Unsplash
Geranijum ili zdravac

Ne traži posebnu negu, toleriše kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za ljude koji ponekad zaborave da je zaliju. Najbolje se oseća u dosta osvetljenim prostorijama, ali je potrebno je da stoji na mesto gde ne pada direktna sunčeva svetlost. Sanseverija smanjuje rizik od štetnog zračenja, pa se često drži u kancelarijama pored kompjutera ili rutera.

3. Lovor

Pexels
Lovor

Osušeni lovorov list, jedan od najpopularnijih začina, može se naći u gotovo svakoj kuhinji. Lovor ima odlične kulinarske karakteristike, a poseduje i fantastična lekovita svojstva - zbog visokog sadržaja fitoncida, tanina i elemenata u tragovima, lovor snažno deluje na imunitet, ima izražen antiinflamatorni i antibakterijski efekat, pa se često naziva prirodnim antibiotikom. Njegovi fitoncidi se uspešno nose sa bakterijama i virusima koji izazivaju prehladu. Koristi se i u pripremi prirodnih lekova i sirupa protiv kašlja.

Uzgoj lovora kod kuće je jednostavan čak i za početnika. Potrebno mu je puno sunčeve svetlosti, pa je najbolje postaviti saksiju blizu prozora na južnoj strani doma, a leti mu je dobro na balkonu. Podnosi visoku vlažnost, pa ga u proleće i leto treba obilno zaliti i orošavati, a u novembru možete sakupiti dobar rod listova, osušiti ih i koristiti kao začin.

4. Monstera

Pixabay
Monstera

Monstera je jedna od omiljenih zelenih biljaka u domovima, a krase je široki srcoliki listovi. Ova nezahtevna biljka može da raste kod kuće do dva metra visine i izgleda odlično u svakom enterijeru.
Veliki listovi monstere luče korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a takođe pomažu u jonizaciji vazduha. Lekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gde je od davnina bio običaj da se monstera stavlja u sobu sa bolesnim osobom kako bi se ubrzao oporavak.

Ipak, ova biljka uopšte nije dobra za ljubimce, otrovna je i za mačke i za pse.

5. Drvo limuna

Pexels
Drvo limuna

Biljke citrusa su oduvek bile poznate po svojim lekovitim svojstvima. Ne samo da njihovi sočni plodovi pomažu u održavanju i podizanju imuniteta, već i mirisni listovi koji oslobađaju korisna eterična ulja.

Možete uzgajati drvo limuna kod kuće, a jedna saksija sa drvetom limuna može da učini da vazduh u prostoriji bude izuzetno čist, uz manje virusa, bakterija i štetnih materija.
Limun voli hladna i dobro osvetljena mesta, ali ni najmanje ne toleriše promaju i direktnu sunčevu svetlost. U nepovoljnim uslovima drvo može u potpunosti da odbaci lišće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike