Od lepog i uređenog dvorišta do zdravlja

27.07.2022

07:55

0

Bazeni zahtevaju jako mnogo truda, ulaganja i vremena i novca, kako bi u potpunosti funkcionisali

Od lepog i uređenog dvorišta do zdravlja
bazen kuca dvoriste pixabay (5) - Copyright Pixabay

Letnje dane rezervišemo za boravak u prirodu, dvorištu, a i na bazenu, posebno ako vam se nalazi tik ispred kuće. Tokom toplih meseci kuća kao da nije ni potrebna, osim za spavanje, jer je sve tako lepše u zelenilu, lepoti cveća, na ljuljaškama ili ležaljkama, naravno, kod onih kojima je hedonizam naložio da sve potrebno za savršeno leto imaju u kući i oko nje. Ali, da bi sve tako idealno bilo potrebno je dosta i posla obaviti.

Sve to uredno zasađeno cveće, pokošena trava, bistra voda u bazenu, čisti pločnici i tremovi, zahtevaju dosta rada i pažnje. Do njih se ne dolazi u par sati truda i onda se celog leta uživa, već higijena dvorišta u tom slučaju mora da bude na visokom nivou. Iako ne izgleda tako, dvorište, posebno ono sa bazenom, kada se prepušta slučaju, postaje mesto na kojem se mogu lako razviti brojna oboljenja i zdravstveni problemi. Zato, hajde da ih rešimo i predupredimo, da uređeno dvorište bude, ne samo lepo, već i sasvim bezbedno.

Kada ne postoje pumpe za bazene kupanje postaje opasno

 

Bazeni zahtevaju jako mnogo truda, ulaganja i vremena i novca, kako bi u potpunosti funkcionisali. Ne samo zidani, već i montažni koji se postave, zahtevaju da imate pumpe za bazene koje redovno rade. Zašto je to tako?

Pumpe za bazene nisu isključivo napravljene kako bi pumpale i ispumpale vodu iz bazena, već da bi je prečistile uz filtere i vratile dezinfikovanu i bezbednu u sam bazen. Već tokom kupanja se voda prlja, dodatno je prlja prašina, nečistoće koje vetar nanosi u nju, ali i vi sami kada uđete. To ne može da se spreči, već samo da se čisti. Zato je bitno da pumpe za bazene budu u aktivnoj upotrebi, uz filtere, te da pored vode koju čiste, i njih održavate čistim prema uputstvima upotrebe, kako se ne bi dogodilo da neka potencijalna zaraza krene i od njih. A i to je moguće, jer brojne infekcije mogu u bazenu i njegovoj okolini da se zapate, kao što je recimo kandidijaza.

Kandidijaza se lako prenosi u bazenima

Iako bazen koji imate u dvorištu nije deo javne svojine, znate ko ga posećuje, to nije dovoljna zaštita od razvoja gljivica. Tako je toplo vreme i vlaga odličan teren da se kandidijaza dogodi bilo kome od onih koji se u bazenu kupaju i u njegovom okruženju uživaju.

Pumpe sa filterima su tu da prečiste vodu, tako da se sve bakterije, gljivice, unište u najvećoj meri. Pored toga, redovno čišćenje ležaljki, okoline koja se gazi, uz upotrebu određenih sredstava, biće dovoljni da leto provedete uživajući i bez briga. Naravno, da se kandidjaza ne bi razvila utičite i na izgradnju i jačanje imunog sistema. Kada je imunitet jak, kandidijaza nema mnogo šansi, a leto je dobar period da ga podignete uz sveže voće, povrće, a ako je potrebno i neke suplemente.

Dvorište neka vam srede trimeri za travu

Dok je bazen uvek potencijalno mesto za razvoj gljivica i bakterija, travnjaci su teritorija koju nastanjuju brojni insekti, među kojima je najneželjeniji krpelj, ali i druge životinje koje privlači visoka trava.

Zato su trimeri za travu najpotrebniji svakom domu, uz njih lako i jednostavno možete da uredite travu, smanjite mogućnost nastanjivanja nežljenih gostiju, ali i da je estetski usavršite. Trimeri za travu nisu komplikovani za upotrebu, brzo se njima završi posao, pa vam neće biti potrebne neke veće kosilice koje zauzimaju mnogo mesta, niti će vam trebati neka kosa da sve uređujete kao što se nekada radilo.

Dovoljno je da njime pređete celo dvorište za kratko vreme i onda danima uživate u savršeno pokošenoj travi uz kafu, neki hladan sok ili letnji koktel, jer njima su visoke temperature najbolji drugari.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike