Nove stare eko-cake: Stavite lovorov list u mašinu za veš i oduševite se

02.01.2022

11:55

0

Sve ono što vidimo na TikToku već piše u bakinom blokčetu

Nove stare eko-cake: Stavite lovorov list u mašinu za veš i oduševite se
Copyright Pexels/Rodnae productions

Mnogo je neobičnih, kućnim trikova koji olakšavaju život, a većina njih zapravo nisu tek otkriveni. To su stari patenti koje su koristile naše majke i bake. Ranije zaboravljeni, sada se vraćaju i postaju sve popularniji. Jedan takav trik je dodavanje lovorovog lista.

Verovatno se pitate u čemu lovorov list može pomoći pri pranju. Ne radi se o tome da odeća miriše ili da je omekša. Efekat ovog lista na odeću je nešto drugačiji, ali jednako zanimljiv. Mnogi ljudi nemaju pojma da lovorov list može pomoći da se sačuva obojena odeća i vrati joj prvobitna boja.

Lovorov list možete staviti direktno u mašinu za veš, ali mnogo bolji efekat ćete dobiti ako ih stavite u lavor u vodu, a zatim potopite farbanu odeću. U zavisnosti od količine veša, uzmite nekoliko ili desetak lovorovih listova, stavite ih u vodu i prokuvajte.

Pexels
 

Kada se voda malo ohladi, posle 20-30 minuta potopite u nju odeću i ostavite da odstoji nekoliko sati. Možete povremeno promešati rukom za bolji efekat. Zatim dobro iscedite odeću i operite je kao i obično u mašini za pranje veša ili ručno.

Ovaj trik najbolje funkcioniše sa belom odećom.

Začinite pranje veša

Ako lovorov list ne pomogne, postoji nekoliko drugih načina na koje možete pokušati. Jedna od njih je stavljanje dve kašike soli u mašinu za pranje veša. Odavno se koristi za pranje zavesa i stolnjaka jer je efikasno uklonio mrlje i vratio im snežno belu boju. Može se uspešno koristiti za obojene tkanine. Tada će oživeti boju i sprečiti proces bledenja.

Dobro je znati da lovorov list nije jedini začin koji dobro funkcioniše u kupatilu. Biber takođe dobro funkcioniše pre nego što izbledi i farba odeću u mašini za pranje veša. To je stari prirodni način vredan pažnje. Važno je da se može koristiti i za bele i za obojene tkanine.

Pexels
 

Ako volite da nosite crnu i tamnu odeću, pokušajte da dodate kafu ili čaj u veš. Ovaj jednostavan, ekološki trik omogućiće vam da uživate u intenzivnoj crnini vaše omiljene odeće. Dovoljno je sipati četvrtinu čaše jakog čaja ili kafe u komoru za pranje. Ovo piće ima veoma intenzivnu boju i sprečiće da vaša odeća izbledi. Delovaće kao prirodna boja. Samo se uverite da imate samo crne i tamne stvari u bubnju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A. /24sedm

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike