Pripremite muškatle za proleće: Pre nego što ih iznesete na terasu morate da se pobrinete za par stvari

04.03.2022

17:19

0

Muškatle su veoma zahvalne za gajenje na prozorima ili terasama, a da bi zablistale u svom punom sjaju, pozabavite se njima pre nego što ih vratite na svoje balkone

Pripremite muškatle za proleće: Pre nego što ih iznesete na terasu morate da se pobrinete za par stvari
Muškatla - Copyright Pixabay

Kako biste na proleće imali lepe muškatle, krajem oktobra treba da pripremite reznice - pelcere. Birajte mlađe, najbolje tri-četiri kolenca,od kojih jedno mora biti u zemlji. Sade se u sandučiće na rastojanju od osam do 10 cm i stavljaju na prozorsku dasku gde ima dovoljno svetlosti. Redovno se zalivaju i povremeno prihranjuju. 

U Srbiji gotovo da nema balkona koji ne krase muškatle. Muškatle su lake za negu, nisu skupe, jedinstvenog su izgleda i imaju cvetove nežnih i lepih boja. Ova biljka voli svetla i topla mesta.  Zbog svega toga, ovaj južnoafrički cvet izbor je mnogih na ovim prostorima.

Pixabay
 

Iako su lake za održavanje, morate ih pripremiti za proleće koje dolazi.

Stručnjaci kažu da je optimalna temperatura za gajenje muškatli od 10 do 27 stepeni. Neophodno ih je zalivati redovno, ali ne i previše, jer preterano zalivanje može izazvati truljenje korena. 

Truljenje korena može izazvati i preterana vlažnost, tako da ni nivo vlažnosti u vazduhu ne sme biti mnogo povišen. U kasnijim popodnevnim časovima, ukoliko vreme nije mnogo hladno, možete ih poprskati vodom koja je neko vreme odstojala.

Kako ih pripremiti za proleće koje dolazi?

Na samom početku proleća potrebno je orezati i zaliti muškatle, a poželjno ih je i presaditi. Od prihrane, poželjno je koristiti đubrivo za muškatle ili đubrivo za cvetnice. Tokom vegetacije jednom do dva puta nedeljno koristite prihranu. Listovi ove biljke imaju dlačice, pa se ne smeju prihranjivati prskanjem preko listova.

Pixabay
 

Dok traje zima potrebno je da stalno sklanjate osušene listove. Vodite računa, sve dok ih ne iznesete na terasu, nemojte ih držati u toplim i preterano mračnim prostorijama. Posledice boravka u ovakvim prostorijama može biti stvaranje tankih bledih izdanaka i iscrpljivanje biljke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike