Znate li da i sami možete napraviti delotvoran prašak za veš? Potrebna su vam samo tri sastojka

16.02.2022

10:33

0

Štedi novac, efikasan je, a čuva životnu sredinu

Znate li da i sami možete napraviti delotvoran prašak za veš? Potrebna su vam samo tri sastojka
profimedia-0627412570 - Copyright Profimedia

Naš recept za domaći deterdžent za veš je podjednako efikasan kao i deterdžent iz prodavnice, ali je mnogo bolji i za vaš novčanik i planetu. Razmislite o tome koliko često perete veš i koliko deterdženta trošite.

Bez obzira na to da li koristite prašak za veš ili tečni deterdžent, pomisao o tome koliko biste uštedeli, ali i pomogli prirodi, mogla bi vas navesti da razmislite o pravljenju domaćeg deterdženta za veš; što, verovali ili ne, uopšte nije komplikovano, kaže autorka čak četiri knjige o zelenijem i održivijem životu, Džen Čilvlingsvort.

- Svi sastojci koji se u njemu koriste su netoksični, biorazgradivi i neće naštetiti vodi, ni životu koji od nje zavisi, sigurni su i za osobe s osetljivom kožom te se mogu koristiti u bilo kojoj mašini za veš i jednako su efikasni - objasnila je.

Unsplash
 

Tri glavna sastojka su: kristali sode (soda za pranje), soda bikarbona i sapun od maslinovog ulja koji je nežno sredstvo za čišćenje i ima prirodna antibakterijska svojstva, a posebno je dobar za vunu, svilu i drugu osetljivu odeću, pa čak i odeću za bebe, jer je vrlo blag.

- Soda bikarbona je antimikrobna i prirodni dezodorans, a kristali sode imaju dobru moć odmašćivanja i koriste se za omekšavanje "tvrde" vode. Ako želite, možete dodati i nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja kako biste vašem domaćem deterdžentu za veš dali poseban miris - dodala je.

Recept:

1. U činiji pomiješajte 255 grama kristala sode i 255 grama sode bikarbone.

2. Izrendajte 255 grama sapuna od maslinovog ulja i ubacite u činiju.

3. Ako želite mirisni deterdžent, dodajte i 30 kapi eteričnog ulja po izboru.

4. Sve dobro promešajte kašikom.

5. Dobijeni prašak stavite u staklenu bocu i čvrsto zatvorite.

Za svaku mašinu veša koristite otprilike jednu kašiku deterdženta koji ćete čuvati u zatvorenoj posudi i ostaće delotvoran sve dok se čuva na suvom mestu. Pripremljena količina deterdženta, prema ovom receptu, dovoljna je za otprilike 38 pranja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike