Kako da vam veš miriše i preko zime? Poslušajte ovih sedam saveta

01.02.2022

10:42

0

Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika

Kako da vam veš miriše i preko zime? Poslušajte ovih sedam saveta
Copyright Profimedia

Iako smo svesni da zbog vremenskih prilika veš ne može brzo da se osuši, teško prihvatamo čonjenicu da ne miriše onako dobro i onoliko dugo koliko želimo.

Treba znati i da prečesto pranje veša može oštetiti tkanine i nije previše ekološki prihvatljivo, pa treba naćii načine da vam odeća ostane sveža i mirisna duže.


Zato vredi da poslušate ove smernice:

1. Nemojte da prepunite mašinu

Kad je u mašini gužva, ne pere se dobro veš, a prašak za pranje ili deterdžent i omekšivač često ostaju na odeći, što može izazvati neprijatne alergije i lošu prozračnost tkanina, pa čak i zadržavanje neprijatnog mirisa.

2. Raširite veš što pre

Takođe je vrlo važno okačiti veš na sušilicu čim se opere. Ne ostavljajte ga u bubnju jer se u njemu mogu namnožiti bakterije, što će takođe izazvati neprijatan miris veša.

Pexels
 
3. Manje jeste više

Jedna od većih grešaka koje pravimo zbog želje za mirisnim vešom su i veće količine praška za veš ili omekšivača, koje zapravo stvaraju suprotan efekat. Mašina u tom slučaju neće dobro oprati veš jer će biti previše pene, a premalo vode u bubnju. Tako deterdžent ostaje na odeći.

Odeća će biti neprijatno lepljiva na dodir i, kao rezultat toga, neće disati kako bi trebalo. Zato sledite princip manje je više.

4. Osvežite orman

Odeća koja dugo stoji u ormaru gubi prijatan svež miris. To donekle možete sprečiti sušenom lavandom, tvrdim sapunom i drugim mirisima, ali možete probati i kozmetičku vatu koju jednostavno poprskate omiljenim parfemom i stavite u ormar.

5. Očistite mašinu za pranje veša

I mašina za pranje veša povremeno zahteva temeljno čišćenje, jer se u njoj skupljaju kamenac, razne nečistoće i ostaci deterdženta, što može dovesti do toga da odeća bude loše oprana i bez mirisa.

Isprobajte ovo jednostavno rešenje: u dozirni prostor mašine za pranje veša sipajte dve šolje alkoholnog sirćeta, a ako ga nemate, možete koristiti i limunov sok ili sodu bikarbonu. Podesite najduži mašinski program i uključite ga da biste temeljno očistili mašinu. Najbolje je to raditi jednom mesečno.

Profimedia
 
6. Zamenite omekšivač sirćetom

Da li ste znali da omekšivač nije apsolutno neophodan i da se može zameniti sirćetom, koji je jeftinije i ekološki prihvatljivije? Ovo rešenje „ubija dve muve jednim udarcem“, pošto ćete unutrašnjost mašine za pranje veša uvek održavati čistom i sprečiti nakupljanje kamenca na cevima, dok će oprana odeća i dalje mirisati. Sirće potpuno gubi miris i naglašava miris deterdženta.

7. Napravite razmak između veša na žici

Kada raširite veš, potrudite se da između svakog komada ima dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike