Recept dana: Pastirska pita (shepherd’s pie)
Ukusno i jednostavno, idealno za nedeljni ručak
Čuvena pastirska pita (sheperd’s pie) je klasično englesko jelo i sprema se u celoj Engleskoj ali i Irskoj, sa neznatnim razlikama.
Pita je treće najpoznatije jelo iz Engleske, pored pudinga i skonsa. Pravi se od krompira i jagnjećeg mesa.Ukoliko koristimo neku drugu vrstu mesa kao što je junetina, onda se ova pita zove “cottage pie”.
Sastojci za 4 do 6 osoba:
Fil od mesa:
- 500 gr mlevenog mesa (jagnjeće,ovčije)
- 1 veća glavica luka
- 3 čena belog luka
- pola srednjeg celera
- 2 srednje šargarepe
- 300 g smrznutog graška
- 4 kašike brašna
- 300 ml bujona
- timijan, ruzmarin
- so, biber
- 2 kašike vorčester sosa
- kašika paradajz pirea
Pire od krompira:
- kilogram krompira
- 50g putera
- 150ml mleka
- 100g rendanog sira (čedar)
Način pripreme:
- Luk naseckati na tanke režnjeve, šargarepu i celer na sitne kockice.
- U tiganj staviti ulje, crni luk, beli luk, pržiti 2-3 minuta, potom šargarepu i celer, začine, dinstati nekoliko minuta, dodati meso, pržiti dok meso ne promeni boju i postane rastresito, so i biber. Potom dodajemo vorčester sos, paradajz pire, brašno, pržiti 1-2 minuta, pa naliti bujon i ostaviti na tihoj vatri da se tečnost skroz ukrčka. Pred sam kraj dodati grašak i sačekati da se fil prohladi.
- Pire praviti na standardni način. Oljušten i iseckan krompir na četiri dela kuvati u blago posoljenoj vodi. Kada je krompir skuvan, iscediti vodu, dodati komad putera, mleko, narendani sir, so i biber. Štapnim mikserom umutiti pire u fini krem, srednje gustine.
Slaganje pite:
Na dno posude staviti pripremljen fil, na to krompir pire prekrivajući meso, viljuškom napravite šare po pireu i stavite pastirsku pitu da se peče 30 minuta na 200 stepeni, sve dok krompir odozgo ne porumeni. Servirati uz zelenu salatu.
Bon appetit!
Saznaj više:
Recept dana: Špagete bolonjeze Gordona Remzija
Recept dana: Piletina s medom i limunom
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari