Recept dana: Špagete bolonjeze Gordona Remzija

16.11.2020

07:08 >> 05:55

0

Po receptu čuvenog kuvara

Recept dana: Špagete bolonjeze Gordona Remzija
Copyright Profimedia

Mnogima su omiljene, tako da se neka varijacija na temu ovog recepta sprema u svakom domu. Zato vam donosimo pravi recept vrhunskog kuvara Gordona Remzija. On je otkrio kako da napravite sjajan sos koji će vas oduševiti ukusom.

Preteča špageti Bolonjeze nastala je u 1. veku pre nove ere. U početku to nije bio sos već meso kojim se punio hleb za jelo.

Dolazak Arapa na Siciliju u 7. veku označio je i razvoj je testenine. Ali su za nastanak čuvenog sosa zaslužni Španci koji su u 16. veku sa novog kontinenta doneli paradajz.

I danas postoje kontraverzna mišljenja kada su špageti bolonjeze u pitanju. One, kao i bečka šnicla ne potiču iz grada čije ime nose. Smatra se da su, zapravo, nastale u gradu Imoli, u blizini Bolonje, te da su njihov značaj prvi uvideli Francuzi koji su voleli italijansku kuhinju.

Možda vas zanima: Recept dana: Pasta karbonara

Prvi dokumentovani recept za sos pod nazivom “bolonjeze” objavio je Pellegrino Artusi 1891. godine u svom kuvaru. Od sastojaka našli su se puter, pančet, luk i šargarepa. Artusi je istakao da se ukus može pojačati dodavanjem malih komada sušenih pečuraka, tartufa ili pilećih iznutrica. Dok je za završnicu predložio kremastu pavlaku, testetinu srednje veličine i, naravno, parmezan.

Tokom godina sos za špageti Bolonjeze pretrpeo je izvesne modifikacije, da bi ga 1982. godine Italijanska kulinarska akademija proglasila autentičnim receptom.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 šargarepa,
  • 3 kašike ulja,
  • 3 čena belog luka,
  • 350 g mlevenog mesa,
  • 3 paradajza,
  • 200 ml paradajz sosa,
  • origano,
  • 2 kašike mleka,
  • 100 ml crvenog vina.

Način pripreme:

Magija počinje kad se luk i šargarepa izrendaju, pa na taj način dodatno puste slatkoću. Zatim, dodate meso i beli luk koji se posoli, pa se brzo meša kako bi se jednako ispržilo.

Dodajte malo paradajz sosa, malo crvenog vina i ubacite paradajz isečen na kocke. Pustite da se sve dobro skuva.

Za još bolji ukus možete dodati nekoliko kašika mleka.

U međuvremenu skuvajte špagete, pa sjedinite testeninu i sos.

Odozgo izrendajte parmezan ili bilo koji kačkavalj.

Ovaj sos možete upotrebiti i za lazanje.

Bon appetit!

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike