Recept dana: Piletina s medom i limunom

12.11.2020

07:08 >> 21:14

0

Autor: Z. A.

Sočno da finije ne može biti

Recept dana: Piletina s medom i limunom
Copyright Profimedia

Ovo jelo je slatko-slano, kiselkasto, aromatično, za prste lepljivo, osvežavajuće… Englezi obožavaju zapečenu piletinu s limunom i s medom (honey & lemon chicken). Postoje mnoge varijacije ovog recepta, ali u svakoj je piletina sočna i mekana u super finom gustom sosu. Sprema se brzo, a sam proces pripreme odličan je za borbu protiv sivog raspoloženja. A sam spisak sastojaka nagoveštava koliko je finalni proizvod zdrav.

Možete da se bacite na delo.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Panna cotta

Sastojci

  • 500 g pilećeg filea
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica narendane limunove kore
  • sok 1 limuna
  • 2 kašičice smeđeg šećera
  • 2 limuna isečena na kriške
  • 1 kašičica soli
  • nekoliko kašika maslinovog ulja
  • 15 g maslaca

Za sos

  • 3 kašike meda
  • sos od pečenja
  • 100 ml vode
  • 1–2 kašike skrobnog brašna
  • 1 kašika susama

Priprema

1. U veći dublji tiganj stavite ulje i maslac, dodajte isecakan luk, narendanu koricu limuna i šećer i pržite da postane staklasto, oko minut-dva. Ubacite posoljeno meso. Pržite svaku stranu da pobeli, odnosno da više ne vidite sirovo meso. Ako je meso sa kožom, onda ostavite tu stranu da se malo više zapeče, ali ne pržite duže od pet-šest minuta. Dodajte beli luk u poslednjem minutu prženja.

2. Posudu za pečenje premažite uljem ili maslacem, narežite dva limuna na tanke kriške, izvadite koštice iz svake  i složite ih na dno posude. Zatim dodajte proprženo meso i sav sos koje je meso pustilo u tiganju.

3. Pokrijte folijom i pecite na 200 stepeni u već zagrejanoj rerni 20 minuta.

4. Komade piletine izvadite na veći tanjir i pokrijte folijom. U dublji tiganj dodajte sos od pečenja zajedno sa komadima limuna. Dodajte med i limunov sok i vodu, sve dobro izmešajte i ostavite da se lagano kuva dva-tri minuta.

5. Umutite skrobno brašno sa nekoliko kašika vode i dodajte u sos. Dobro promešajte, zatim vratite komade piletine u sos, pospite ih susamom i vratite da se zapeku još 10 minuta.

6. Servirajte odmah uz prilog po želji.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike