Recept dana: Gurmanska pljeskavica, najlepše jelo od mlevenog mesa po ukusu pravih gurmana
Kad pitate mnoge ljude koja im je omiljena hrana, kao iz topa će reći – roštilj. A prema mišljenju brojnih roštilj majstora, najlepše jelo od mlevenog mesa sa roštilja je gurmanska pljeskavica.
Samo ime kaže, stvorena je za prave ljubitelje roštilja, a sada je možete napraviti i sami kod kuće. Danas vam donosimo recept za pravu ukusnu i sočnu gurmansku pljeskavicu.
Sastojci:
- 300 g svinjskog mlevenog mesa
- 300g juneceg mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 30-50 g dimljene slanine
- 100g kačkavalja
- biber, so
- 0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa sodom bikarbonom
- 2 kašike suncokretovog ulja
Način pripreme:
U veliku činiju dodajte meso, najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog mada možete koristiti i samo jedno, zatim sitno seckani crni luk i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu, kačkavalj i dodajte pola dl ili 1 dl kisele vode (po želji).
Sve to dobro izmešajte rukama i ostavite da odstoji u frižideru, najbolje bi bilo preko noći, mada su i 2-3 sata sasvim dovoljna.
Nakon što su odstojale, pomoću folije,obavezno neka je nauljena da se ne bi meso zalepilo, a i da bi se lepše ispeklo, oblikujte lepe oblike pljeskavica, veličinu i debljinu određujete sami.
Pljeskavica se peče sa jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se okrene i peče sa druge strane, ali nešto kraće. Nakon toga se ne okreće! Najbolje ih je peći na ćumuru.
Servirajte pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun) i ostale dodatke po želji – pavlaku, majonez, kečap, kupus…
Bon appetit!
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari