aktuelno

Recept dana: Ženska ćud je kolač koji je promenljiv kao i njegovo ime, ali i jednako neodoljiv

12.06.2025

07:47

0

Autor: A. M.

Već prvi zalogaj će vas vratiti u detinjstvo

Recept dana: Ženska ćud je kolač koji je promenljiv kao i njegovo ime, ali i jednako neodoljiv
Copyright Printscreen/YouTube/Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

Ako ste odrasli uz mirise bakine kuhinje, postoji velika šansa da ste makar jednom probali kolač koji se zove - damen carpic ili ženska ćud. Ime mu je šarmantno, možda i malo ironično, ali ukus je bez sumnje ono što ga je učinilo klasikom na trpezama širom Balkana.

Naziv "ženska ćud" potiče iz vremena kada su se kolači često nazivali po osobinama koje asociraju na izgled ili promenu ukusa kroz slojeve, a upravo je to ono što ovaj kolač čini posebnim: slojevitost, kombinacija ukusa i tekstura, i promena iz zalogaja u zalogaj.

Ponekad sa orasima, ponekad s džemom, a vrlo često sa blagom čokoladnom notom - ovaj kolač nikada nije isti, a uvek je - savršen.

Idealno se uklapa uz praznične trpeze, slave, rođendane, ali i kao nedeljni desert uz kafu. Jednostavan je za pripremu, a efektnog izgleda i bogatog ukusa.

Recept dana: Ženska ćud je kolač koji je promenljiv kao i njegovo ime, ali i jednako neodoljivPrintscreen/YouTube/Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica
 

Vreme pripreme:

  • 1 sat (bez hlađenja)

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 4 jajeta (odvojena belanca i žumanca)
  • 4 kašike šećera (za žumanca)
  • 10 kašika šećera (za belanca)
  • 1 prašak za pecivo
  • 80–100 g masti (ili putera)
  • 80 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (ili štapić)
  • Korica 1 limuna
  • Sok 1 limuna
  • 1 šolja džema (npr. kajsija, višnje ili šljiva)
  • 2 šake krupnih oraha (ili lešnika)
Recept dana: Ženska ćud je kolač koji je promenljiv kao i njegovo ime, ali i jednako neodoljivPrintscreen/YouTube/Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica
 

Priprema:

1. Umutiti žumanca sa četiri kašike šećera, vanilom, limunovom koricom, omekšalom mašću i mlekom dok ne dobijete glatku kremu.

2. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo, sjediniti mikserom. Smjesa treba biti gusta i lepljiva. Sipati u pleh obložen papirom, poravnati mokrom kašikom.

3. Peći na 175 stepeni 10 minuta, da gornji sloj lagano porumeni i formira koricu.

4. Dok se kora peče, umutiti belanca sa 10 kašika šećera u čvrst šne, na kraju dodati sok od limuna i još kratko umutiti.

5. Izvaditi polupečenu koru. Premazati džemom. Po želji posuti krupnim orasima ili lešnicima. Rasporediti šam varjačom u mekane vrhove preko džema. Po želji, posuti još malo oraha po vrhu šama.

6. Smanjiti temperaturu na 120 stepeni, ostaviti vrata rerne otvorena. Vratiti kolač i sušiti oko 30 minuta, dok šam ne dobije svetlo smeđu boju.

7. Isključiti rernu, ostaviti kolač unutra sa otvorenim vratima da se potpuno ohladi (najbolje preko noći).

8. Seći toplim i suvim nožem.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike