aktuelno

Recept dana: Starinske žerbo kocke, omiljen predratni kolač, i dalje je glavna zvezda slava i nedeljnih ručkova

27.11.2024

07:44

0

Autor: V. I.

Slatki klasik koji nikada ne izlazi iz mode

Recept dana: Starinske žerbo kocke, omiljen predratni kolač, i dalje je glavna zvezda slava i nedeljnih ručkova
Copyright Profimedia

Žerbo kocke, poznate i kao žerbo štanglice, nastale su krajem 19. veka u Budimpešti zahvaljujući švajcarskom poslastičaru Emilu Žerbou. Po preuzimanju poznate poslastičarnice "Kugler" 1884. godine, Žerbo je osmislio kolač koji spaja tanke slojeve testa, orahe, džem od kajsija i čokoladnu glazuru.

Ovaj kolač brzo je postao simbol sofisticiranosti, omiljen među aristokratijom i sladokuscima širom Evrope. Tokom vremena, recept se proširio po regionu, postajući nezaobilazan deo prazničnih i svečanih trpeza u mnogim domaćinstvima.

Žerbo kocke i danas osvajaju svojom jednostavnošću i bogatstvom ukusa, ostajući klasik evropske poslastičarske tradicije.

Recept dana: Starinske žerbo kocke, omiljen predratni kolač, i dalje je glavna zvezda slava i nedeljnih ručkovaProfimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 70 minuta 

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 g putera
  • 4 žumanceta
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 1/3 svežeg kvasca
  • 1 dl mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera

Za fil:

  • džem od kajsija
  • 300 g. mlevenih oraha
  • 150 g šećera

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • malo ulja

Priprema:

1. U mlako mleko izdrobite kvasac i unacite šećer, te ostaviti da nadođe.

2. Brašno pomešajte sa solju i prstima ga izmrvite s puterom među dlanovima.

3. Dodajte žumanca, slatku pavlaku i aktiviran kvasac.

4. Umesite glatko testo, uvijte u foliju i ostavite u frizider oko 2 sata da odmara.

5. Nakon toga, podeliti testo na 4 dela i u namazanu tepsiju veličine 26-36 cm stavite prvu razvajanu koru

6. Premažate je bogato džemom, pospite orasima pomešanim sa šćereom i poklopite drugom korom. Ponavljati postupak sve dok ne stavite poslednju koru.

7. Izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

8. Nakon pečenja, prelijte glazurom od čokolade i ostavite na hladno mesto.

9. Tek sutradan secite na kocke.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike