Recept dana: Starinske žerbo kocke, omiljen predratni kolač, i dalje je glavna zvezda slava i nedeljnih ručkova
Slatki klasik koji nikada ne izlazi iz mode
Žerbo kocke, poznate i kao žerbo štanglice, nastale su krajem 19. veka u Budimpešti zahvaljujući švajcarskom poslastičaru Emilu Žerbou. Po preuzimanju poznate poslastičarnice "Kugler" 1884. godine, Žerbo je osmislio kolač koji spaja tanke slojeve testa, orahe, džem od kajsija i čokoladnu glazuru.
Ovaj kolač brzo je postao simbol sofisticiranosti, omiljen među aristokratijom i sladokuscima širom Evrope. Tokom vremena, recept se proširio po regionu, postajući nezaobilazan deo prazničnih i svečanih trpeza u mnogim domaćinstvima.
Žerbo kocke i danas osvajaju svojom jednostavnošću i bogatstvom ukusa, ostajući klasik evropske poslastičarske tradicije.
Vreme pripreme:
- 70 minuta
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g putera
- 4 žumanceta
- 2 kašike slatke pavlake
- 1/3 svežeg kvasca
- 1 dl mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
Za fil:
- džem od kajsija
- 300 g. mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- malo ulja
Priprema:
1. U mlako mleko izdrobite kvasac i unacite šećer, te ostaviti da nadođe.
2. Brašno pomešajte sa solju i prstima ga izmrvite s puterom među dlanovima.
3. Dodajte žumanca, slatku pavlaku i aktiviran kvasac.
4. Umesite glatko testo, uvijte u foliju i ostavite u frizider oko 2 sata da odmara.
5. Nakon toga, podeliti testo na 4 dela i u namazanu tepsiju veličine 26-36 cm stavite prvu razvajanu koru
6. Premažate je bogato džemom, pospite orasima pomešanim sa šćereom i poklopite drugom korom. Ponavljati postupak sve dok ne stavite poslednju koru.
7. Izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
8. Nakon pečenja, prelijte glazurom od čokolade i ostavite na hladno mesto.
9. Tek sutradan secite na kocke.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari