aktuelno

Tajna savršene proje: Četiri trika zlata vredna za meko i vazdušasto testo

07.06.2025

14:05

0

Autor: Milica Lekić

Oduševite ukućane ovim starinskim jelom

Tajna savršene proje: Četiri trika zlata vredna za meko i vazdušasto testo
Copyright Profimedia

Proja je jedno od onih jela koje ljudi često prave „iz navike“ – jer se brzo sprema, lepo miriše, odlično ide uz jogurt ili kiselo mleko i nosi onu neprocenjivu notu domaće kuhinje. Međutim, iako deluje jednostavno, prava proja je umetnost. 

Da biste to postigli, nije dovoljno samo pomešati kukuruzno i pšenično brašno. Tajna je u detaljima: u izboru brašna, dodatnim sastojcima i malim trikovima koji čine veliku razliku.

Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno je osnova svake proje, ali vrsta i tekstura brašna prave veliku razliku. Umesto industrijskog, sitno mlevenog žutog brašna, birajte belo, grubo mleveno kukuruzno brašno. Ono sadrži više klice i ljuske, što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi nalik hlebu od celog zrna. Važno je znati da proja s ovakvim brašnom ima kraći rok trajanja, pa je čuvajte u frižideru ili zamrzivaču.

Tajna savršene proje: Četiri trika zlata vredna za meko i vazdušasto testoPrintscreen/YouTube
 

Dodajte pavlaku

Jedan od najlakših trikova za meku i podatnu proju jeste pavlaka. Zahvaljujući mlečnim kiselinama, pavlaka ne samo da omekšava testo, već i pomaže da se svi sastojci ravnomerno povežu. Rezultat je proja koja se ne raspada, ne mrvi i ostaje sočna i sutradan. Ako vam smeta blaga kiselost, možete dodati prstohvat vanile u prahu kako biste ublažili ukus.

Tajna savršene proje: Četiri trika zlata vredna za meko i vazdušasto testoProfimedia
 

Obavezno koristite i pšenično brašno

Proja bez pšeničnog brašna često bude suva i krta. Kukuruzno brašno ne sadrži gluten – koji je zaslužan za elastičnost testa – pa je dodatak pšeničnog brašna neophodan. On daje čvrstinu i vezivnost testu, zbog čega se proja lepo seče i ostaje kompaktna. Pravi odnos je otprilike 2:1 u korist kukuruznog brašna, ali ga možete prilagoditi ukusu.

Tajna savršene proje: Četiri trika zlata vredna za meko i vazdušasto testoProfimedia
 

Ubacite malo majoneza za dodatnu mekoću

Možda zvuči neobično, ali majonez je tajni sastojak mnogih domaćica koje godinama prave proju koja nikada ne puca. On u sebi sadrži ulje, žumance i blagi šećer – kombinaciju koja čini testo mekšim, podatnijim i dugotrajnije vlažnim. Ne treba preterivati – jedna do dve kašike su sasvim dovoljne.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike