
Ruska šarlotka: Tradicionalna pita sa jabukama koja je mogla da zasladi susret Putina i Vučića (RECEPT)
Navodno je poslužena uz kuglu neodoljivog sladoleda od vanile

Iako zvanični meni iz Kremlja nije otkrio sve detalje o desertu, nagađa se da je večera svetskih lidera završena jednom od najpoznatijih ruskih poslastica - šarlotkom, klasičnom ruskom pitom sa jabukama koja se često služi uz kuglu sladoleda od vanile.
Ovaj desert, poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu, idealan je završetak svakog svečanog obroka.
Ako želite da rekreirate atmosferu diplomatske večere kod kuće, šarlotka je pravi izbor - brzo se pravi, miriše na domaću kuhinju i uvek ostavlja utisak.
Freepik
Vreme pripreme:
- 1 sat i 15 minuta
Sastojci:
- 5 velikih jabuka (npr. Greni Smit ili Pink Lejdi)
- 3 velika jaja
- 1 šolja (200 g) belog šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja (125 g) univerzalnog brašna
- Malo putera ili spreja za podmazivanje kalupa
- Cimet ili šećer u prahu za posipanje (po želji)
- Sladoled od vanile za serviranje

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Obložite okrugli kalup za tortu (prečnika 23 cm) papirom za pečenje i podmažite ga puterom ili uljem.
3. Oljuštite i očistite jabuke, iseckajte ih na tanke kriške i rasporedite ih ravnomerno po dnu kalupa.
4. U velikoj posudi umutite jaja i šećer mikserom na srednjoj brzini dok smesa ne postane svetla i penasta (oko pet minuta).
5. Dodajte ekstrakt vanile i pažljivo umešajte brašno, mešajući varjačom ili špatulom dok ne dobijete glatko testo.
6. Sipajte testo preko jabuka u kalupu, ravnomerno ga raspoređujući.
7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40-50 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
8. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se hladi 10 minuta.
9. Pažljivo preokrenite kolač na tanjir, uklonite papir za pečenje i pospite cimet šećerom ili šećerom u prahu po želji.
10. Servirajte toplo uz kuglu sladoleda od vanile.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari