aktuelno

Ruska šarlotka: Tradicionalna pita sa jabukama koja je mogla da zasladi susret Putina i Vučića (RECEPT)

09.05.2025

18:14

0

Autor: A. M.

Navodno je poslužena uz kuglu neodoljivog sladoleda od vanile

Ruska šarlotka: Tradicionalna pita sa jabukama koja je mogla da zasladi susret Putina i Vučića (RECEPT)
Copyright Freepik

Iako zvanični meni iz Kremlja nije otkrio sve detalje o desertu, nagađa se da je večera svetskih lidera završena jednom od najpoznatijih ruskih poslastica - šarlotkom, klasičnom ruskom pitom sa jabukama koja se često služi uz kuglu sladoleda od vanile.

Ovaj desert, poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu, idealan je završetak svakog svečanog obroka.

Ako želite da rekreirate atmosferu diplomatske večere kod kuće, šarlotka je pravi izbor - brzo se pravi, miriše na domaću kuhinju i uvek ostavlja utisak.

Ruska šarlotka: Tradicionalna pita sa jabukama koja je mogla da zasladi susret Putina i Vučića (RECEPT)Freepik
 

Vreme pripreme:

  • 1 sat i 15 minuta

Sastojci:

  • 5 velikih jabuka (npr. Greni Smit ili Pink Lejdi)
  • 3 velika jaja
  • 1 šolja (200 g) belog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja (125 g) univerzalnog brašna
  • Malo putera ili spreja za podmazivanje kalupa
  • Cimet ili šećer u prahu za posipanje (po želji)
  • Sladoled od vanile za serviranje
Ruska šarlotka: Tradicionalna pita sa jabukama koja je mogla da zasladi susret Putina i Vučića (RECEPT)Pexels
 

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Obložite okrugli kalup za tortu (prečnika 23 cm) papirom za pečenje i podmažite ga puterom ili uljem.

3. Oljuštite i očistite jabuke, iseckajte ih na tanke kriške i rasporedite ih ravnomerno po dnu kalupa.

4. U velikoj posudi umutite jaja i šećer mikserom na srednjoj brzini dok smesa ne postane svetla i penasta (oko pet minuta).

5. Dodajte ekstrakt vanile i pažljivo umešajte brašno, mešajući varjačom ili špatulom dok ne dobijete glatko testo.

6. Sipajte testo preko jabuka u kalupu, ravnomerno ga raspoređujući.

7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40-50 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

8. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se hladi 10 minuta.

9. Pažljivo preokrenite kolač na tanjir, uklonite papir za pečenje i pospite cimet šećerom ili šećerom u prahu po želji.

10. Servirajte toplo uz kuglu sladoleda od vanile.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike