aktuelno

Recept dana: Pene arabijata - posna pasta za ljubitelje pikantnog ukusa, gotova je za samo 20 minuta

10.03.2025

07:48

0

Autor: A. M.

Postaće pravi hit među ukućanima

Recept dana: Pene arabijata - posna pasta za ljubitelje pikantnog ukusa, gotova je za samo 20 minuta
Copyright Freepik

U vreme vaskršnjeg posta, kada su mnogi u potrazi za ukusnim a posnim obrocima, pene arabijata se izdvaja kao pravo otkriće. Ova vatrena italijanska pasta nije samo posna već i prava eksplozija ukusa koja će zadovoljiti sve ljubitelje začinjene hrane.

Njeno ime na italijanskom doslovno znači "ljuta" ili "besna" pasta - i to sa dobrim razlogom! Kombinacija aromatičnog belog luka, ljutog čilija i bogatog paradajz sosa pretvara ovaj jednostavan obrok u pravo gastronomsko iskustvo.

Pene arabijata je savršen izbor za one koji žele brz i ukusan obrok, a pritom poštuju pravila posta. Njena tajna je u savršenom balansu začina i lakoći pripreme - za samo 20 minuta možete imati toplu, pikantnu pastu na stolu.

Najbolje od svega, sastojci su jednostavni i lako dostupni, što je čini idealnom za užurbane dane. Bilo da je spremate za brzi ručak, večeru ili želite da iznenadite goste nečim posebnim, pene arabijata će vas sigurno osvojiti. 

Recept dana: Pene arabijata - posna pasta za ljubitelje pikantnog ukusa, gotova je za samo 20 minutaFreepik
 

Vreme pripreme:

  • 20 minuta

Sastojci:

  • 300 g posne pene paste (ili druge kratke paste)
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • čili (po ukusu)
  • 400 g seckanog paradajza (iz konzerve ili svežeg)
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju
Recept dana: Pene arabijata - posna pasta za ljubitelje pikantnog ukusa, gotova je za samo 20 minutaFreepik
 

 

Priprema:

1. U slanoj vodi skuvajte pene prema uputstvu na pakovanju dok ne bude al dente. Sačuvajte malo vode od kuvanja.

2. Dok se pasta kuva, na maslinovom ulju propržite beli luk i čili papriku dok ne zamirišu - pazite da beli luk ne zagori jer će postati gorak.

3. Sipajte seckani paradajz u tiganj i kuvajte 10 minuta, povremeno mešajući. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako sos postane previše gust, dodajte malo vode od kuvanja paste. Ako je kiselkast, dodajte malo šećera.

4. Procedite pasru i pomešajte je sa sosom. Dodajte malo vode od kuvanja ako je potrebno da sve lepo sjedinite.

5. Pospite svežim peršunom i servirajte toplo. Ako želite dodatni pikantan efekat, dodajte još malo čilija.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike