aktuelno

Bez suve korice ili plesni: Izbegavajte jednu stvar prilikom čuvanja sira - ostaće ukusan i svež duže

17.02.2025

14:53

0

Autor: A. M.

Značajno ćete produžiti njegov rok trajanja

Bez suve korice ili plesni: Izbegavajte jednu stvar prilikom čuvanja sira - ostaće ukusan i svež duže
Ilustracija - Copyright Freepik

Verovatno ste dosad čuvali sir na pogrešan način, što je moglo dovesti do toga da brzo izgubi svežinu i ukus.

Međutim, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete produžiti njegov rok trajanja i uživati u njemu mnogo duže, a sve to bez bacanja hrane i nepotrebnih troškova.

Bez suve korice ili plesni: Izbegavajte jednu stvar prilikom čuvanja sira - ostaće ukusan i svež dužePexels
 

Sir je svestran i ukusan sastojak koji obogaćuje razna jela i bilo da ga koristite u pripremi obroka ili volite da ga konzumirate u njegovom prirodnom obliku, veoma je važno da ga pravilno čuvate.

Sir je osetljiv na spoljne uslove i lako može da se pokvari, što može dovesti do bacanja hrane – što želimo da izbegnemo posebno u vreme kada su cene namirnica u stalnom porastu.

Mnogi ljudi smatraju da je najbolje ostaviti sir u plastičnom pakovanju u kojem je kupljen, ali zapravo je to najlošija opcija za njegovu dugotrajnu svežinu.

Plastični omot sprečava da sir "diše", zbog čega može postati tvrd i izgubiti svoj prirodni ukus.

S druge strane, ako je previše vlage zarobljeno u plastičnoj ambalaži, može stvoriti vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plesni.

Bez suve korice ili plesni: Izbegavajte jednu stvar prilikom čuvanja sira - ostaće ukusan i svež dužeProfimedia
 

Pravilno čuvanje sira

Kako biste sačuvali svežinu i kvalitet sira, najbolje je da odmah nakon kupovine uklonite plastičnu ambalažu i da sir obavijete papirom za pečenje.

Bitno je da pazite da nijedan deo sira ne bude izložen vazduhu, jer to može izazvati njegovo stvrdnjavanje. Ako primetite da je ipak neki deo sira postao tvrd, slobodno ga isecite i bacite, dok ostatak možete bez problema sačuvati.

Za dodatnu zaštitu, možete obavijeni sir staviti u kesu, ali obavezno ostavite malo prostora kako bi sir imao dovoljno vazduha i vlage.

Ovaj način čuvanja pomoći će da sir ostane ukusan, svež i sa savršenom teksturom mnogo duže nego da je ostao u plastičnom pakovanju.

Bez suve korice ili plesni: Izbegavajte jednu stvar prilikom čuvanja sira - ostaće ukusan i svež dužeFreepik
 

Rok trajanja sira zavisi od vrste - sveži sirevi, poput rikote, trajaće samo nekoliko dana, dok sirevi sa koricom, stari sirevi i plavi sirevi mogu ostati sveži i do nekoliko nedelja, ako se pravilno čuvaju.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike