
Recept dana: Svinjski kotleti u sosu od luka i balzamika - eksplozija ukusa spremna za pola sata
Osetićete luksuz u svakom zalogaju

Ovaj recept za svinjske kotlete je jednostavan, brz i izuzetno ukusan, a sve što vam je potrebno je par osnovnih sastojaka.
Kombinacija crvenog luka i balzamiko sirćeta pruža neverovatan šmek, koji savršeno balansira intenzivan ukus svinjetine.
Sa krompirom, bilo pečenim ili pireom, i svežom salatom, dobićete obrok koji će oduševiti sve ukućane.
Pored toga, možete ga lako prilagoditi za veći broj osoba, što ga čini idealnim za situacije kada želite da impresionirate svoje goste.
Spremite se za kulinarsku čaroliju koja će vas lako vratiti u kuhinju svaki put.
Freepik
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
Za meso:
- 4 debela svinjska kotleta bez kostiju
- 4 kašike maslinovog ulja
- 6 kašičica sveže iseckanog ruzmarina, plus 4-6 dužih grančica za pečenje
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- So i sveže mleveni crni biber po ukusu
Za sos:
- 8 kašika maslinovog ulja
- 2 srednje crvene glavice luka, isečene na tanke kolutove ili kockice
- 8 kašičica balzamiko sirćeta
- 4 kašice svetlog smeđeg šećera

Priprema:
1. Ugrejte rernu na 200 stepeni. Stavite svinjske kotlete u posudu, dodajte maslinovo ulje, iseckani ruzmarin i beli luk. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
2. U tiganju zagrejanom na srednje jakoj vatri, propržite svinjske kotlete po dva minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Stavite nekoliko dužih grančica ruzmarina u sredinu male tepsije i na njih stavite kotlete. Pecite u rerni šest do 10 minuta, u zavisnosti od debljine mesa, ili dok se potpuno ne ispeče. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.
3. Dok se kotleti peku, pripremite luk. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite luk na niskoj temperaturi pet do šest minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša. Dodajte balsamiko sirće i šećer, promešajte i kuvajte još dva minuta.
4. Na tacnu stavite pripremljeni sos od luka i balzamika. Svinjske kotlete stavite na dasku, skinite višak masti, pa ih iseckajte na deblje kriške. Stavite ih na luk i pospite ostatkom sitno iseckanog ruzmarina. Poslužite odmah uz krompir i salatu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari