aktuelno

Recept dana: Testenina aljo-oljo kuvara s dve Mišlenove zvezde, nikad jednostavniji recept niste probali (VIDEO)

26.01.2025

07:51

0

Autor: V. I.

Od ovoga nema jeftinije, a ukus je fantastičan

Recept dana: Testenina aljo-oljo kuvara s dve Mišlenove zvezde, nikad jednostavniji recept niste probali (VIDEO)
Copyright Freepik/printscreen Instagram/negrinipisani_chef

Testenina aljo-oljo (ital. aglio e olio) jedno je od najpoznatijih i najjednostavnijih jela italijanske kuhinje. Kombinacija belog luka, maslinovog ulja i testenine, koju možete i sami da napravite po receptu Džejmija Olivera, predstavlja srž mediteranske tradicije.

Ipak, kada ovo jelo priprema šef sa dve Mišlen zvezdice, poput Alesandra Negrinija iz Milana, klasična receptura dobija suptilne izmene koje podižu ukus na potpuno novi nivo.

U originalnom receptu, beli luk se često lagano peče u maslinovom ulju kako bi otpustio svoje arome i pružio karakterističan ukus ulju a na kraju se dodaje ljuta papričica. Međutim, Negrinijeva adaptacija unosi sofisticirani zaokret – umesto prženja, beli luk se kuva u nekoliko ciklusa kako bi omekšao, izgubio sirovu oštrinu i postao idealna baza za glatki i delikatni sos. Ova tehnika rezultira kremastim sosom koji obavija testeninu i daje jelu izuzetnu dubinu ukusa, zadržavajući jednostavnost.

Recept dana: Testenina aljo-oljo kuvara s dve Mišlenove zvezde, nikad jednostavniji recept niste probali (VIDEO)Freepik
 

Vreme pripreme:

  • 15-20 minuta

Sastojci:

  • 6 čenova belog luka
  • 1/4 šolje maslinovog ulja (ekstra devičanskog, visokog kvaliteta)
  • 1/8 šolje vode
  • 200 g špageta (ili druge duguljaste testenine)
  • so po ukusu
  • sveže mleveni biber
  • svež peršun, sitno seckan

Priprema:

1. Oljuštite 6 čenova belog luka. Ako primećujete zeleni deo unutar čenova, obavezno ga uklonite jer daje gorak ukus.

2. Ubacite beli luk u šerpu sa provrelom vodom. Kuvajte tačno 10 sekundi, pa procedite.

3. Ovaj proces ponovite 4-5 puta, kako bi beli luk omekšao i izgubio svoj sirovi ukus, ostavljajući samo delikatnu aromu.

4. Omekšale čenove stavite u blender ili koristite štapni mikser. Dodajte 1/4 šolje maslinovog ulja i 1/8 šolje vode. 5. Blendirajte dok ne dobijete glatki sos, kremaste teksture.

5. Procedite sos kroz finu cediljku kako biste uklonili eventualne grudvice i dobili potpuno glatku smesu.

6. Skuvajte 200 g špageta prema uputstvu na pakovanju. Testeninu kuvajte "al dente" i ostavite oko 1/4 šolje vode od kuvanja.

7. Procedite špagete, ali ih ne ispirajte, jer skrob sa testenine pomaže u vezivanju sosa.

8. Dok su špagete još tople, prebacite ih direktno u pripremljeni sos. Bitno je da se sos ne zagreva na šporetu – toplota testenine će biti dovoljna da se sos ravnomerno rasporedi.

9. Dodajte so, sveže mleveni biber i sitno seckan peršun po ukusu. Lagano promešajte kako biste sve sjedinili. Ako je sos pregust, dodajte malo vode od kuvanja testenine.

Saveti za serviranje

  • Poslužite jelo odmah nakon pripreme, dok su špagete još tople.
  • Po želji, možete dodati malo rendanog parmezana, ali pravi ljubitelji aglio e olio obično ga služe bez sira kako bi istakli čiste arome.

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno priprema ovo jelo:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @howsdinner

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike