Recept dana: Kraljica paste otkriva jedan jedini pravi recept za karbonaru, bez trunke pavlake i kačkavalja (VIDEO)
Napravite autentičnu pastu karbonaru kao Italijani - korak po korak
Kada govorimo o autentičnoj karbonari, mnogi greše u osnovnim sastojcima. Šarmantna Nadija Katerina Muno, poznata kao Pasta Queen (Kraljica paste) na društvenim mrežama, otkrila je pravi recept koji prati tradicionalne rimske korene.
Verovali ili ne, u karbonaru ne ide pavlaka - ni kisela, ni ona za kuvanje - niti drugi dodaci poput piletine, pečuraka, pa čak ni peršuna. Ovaj recept vraća nas u vreme kada su Italijani, koristeći jednostavne sastojke, kreirali jedno od najpoznatijih jela širom sveta.
Istorija karbonare
Legenda kaže da je karbonara nastala tokom Drugog svetskog rata, kada su američke trupe, koje su bile stacionirane u Italiji, imale obilne zalihe jaja i slanine. Rimski kuvari su, inspirisani ovim sastojcima, stvorili kremastu pastu koja je ubrzo postala svetski fenomen.
Danas mnogi zaboravljaju šta zapravo čini pravu karbonaru, pa Pasta Queen donosi recept koji vas vraća autentičnosti ovog jela.
Da biste dobili savršenu karbonaru, bitno je da pratite redosled pripreme, jer su tačni tajming i temperatura ključni za ovaj recept.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 500 g špageta
- 5 žumanaca (pravilo je 1 žumance po osobi i jedno za lonac)
- 160 g guanciale*, iseckana na kockice
- 120 g sveže rendanog sira pekorino romano
- sveže mleveni crni biber
- so za vodu u kojoj se kuva testenina
Priprema:
1. U veliki lonac stavite 6 litara vode i pustite da proključa. Kada voda provri, dodajte obilnu količinu soli.
2. U međuvremenu, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Dodajte iseckani guanciale i pržite oko 3 minuta, dok ne postane hrskav i zlatan, a masnoća se istopi.
3. Kada je guanciale gotov, isključite vatru i ostavite tiganj da se ohladi – ovo je važno kako bi kasnije jaja ostala kremasta, a ne prekuvana.
4. Dodajte špagete u proključalu vodu i kuvajte ih dok ne budu al dente – mekane, ali sa blagim otporom kada ih zagrizete.
5. Dok se testenina kuva, u manjoj činiji umutite žumanca i dodajte rendani sir pekorino romano. Dobro sjedinite sastojke i pospite sveže mlevenim biberom.
6. Ako volite više bibera, slobodno ga dodajte. U ovu smesu možete dodati i nekoliko komadića guanciale za dodatni ukus ili ulje iz tiganja.
7. Kada je testenina kuvana al dente, izvadite oko 1/2 šolje vode u kojoj se kuvala testenina i ostavite sa strane. Zatim procedite testeninu i dodajte je u tiganj sa guanciale.
8. Prelijte testeninu smesom od žumanaca i sira, pa dodajte malo vode od testenine.
9. Konstantno mešajte dok se smesa ne zgusne, stvarajući kremasti sos. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još vode od testenine da biste postigli savršenu teksturu.
10. Pažljivo izručite testeninu na tanjire, pospite još malo rendanog sira pekorino romano sira i poslužite odmah.
*Gunacijale, italijansku vrstu slanine od svinjskog obraza, kod nas možete naći pod imenom svinjska obrazina ili gronik
Pogledajte dole kako originalnu karbonaru pravi Pasta Queen:
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari