Recept dana: Špageti aljo e oljo, najjednostavnija i najbolja italijanska pasta

27.01.2021

07:08 >> 00:19

0

Autor: Z. A.

Raskoš jednostavnosti

Recept dana: Špageti aljo e oljo, najjednostavnija i najbolja italijanska pasta
Copyright Profimedia

Špageti aglio e olio (aljo e oljo) ili špageti sa belim lukom i maslinovim uljem jedno je od onih jela za koja recept ne zvuči kao recept, a nepcima pričinjava uvek ekskluzivno zadovoljstvo. Zato je valjda uvek džoker na meniju u restoranima italijanske kuhinje. Možda je zato i mnogo varijacija na ovu pastu, jer ljudi vole da komplikuju, pa ih spremaju sa suvišnim sastojcima.

Originalni napuljski recept uključuje samo: špagete, maslinovo ulje, beli luk, ljutu papričicu i peršun, mada, ni papričica nije obavezna.

Dakle, ako dodate rendani parmezan, izgubiće se ukus belog luka i onda do više nisu špageti aljo e oljo. To se dešava i u restoranima, čak i u Italiji, ali samo u mestima koja žive od turista, koji, kako kroče na tlo Italije, u sve dodaju rukolu i rendani parmezan.

Ova pasta je raskošna u svojoj jednostavnosti.

možete da pripremite i

Satojci:

  • 500 g špageta
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 usitnjena ljuta papričica
  • 1/2 veze sitno seckanog peršuna
  • so

Priprema

1. U provrelu slanu vodu ubacite špagete. Dok se kuvaju, na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, ubacite beli luk i pržite ga uz mešanje da požuti. Zatim dodajte papričicu i pržite pet minuta  dodajući vode u kojoj su se kuvale špagete.

2. Špagete procedite, pa sačuvajte malo vode u kojoj su se kuvale. Sipajte špagete u posudu s maslinovim uljem, belim lukom i papričicom, isključite ringlu, ali ostavite na njoj, i dobro promešajte. Po potrebi, dodajte vodu koju ste sačuvali. Tri-četiri minuta mešajte špagete dvema velikim viljuškama, a onda sklonite s ringle, umešajte peršun i to je to. Servirajte.

Bon appetit!!!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike