aktuelno

Recept dana: Torta kapreze, čokoladna greška koja je osvojila planetu pre sto godina i dalje nastavlja svoj odvažni pohod na čokoljupce

22.12.2024

07:42

0

Autor: V. I.

Očaravajuća poslastica od samo pet sastojaka, a bez trunke brašna uspeće i početnicima u kuhinji

Recept dana: Torta kapreze, čokoladna greška koja je osvojila planetu pre sto godina i dalje nastavlja svoj odvažni pohod na čokoljupce
Copyright Freepik

Torta kapreze, čuvena čokoladna poslastica, potiče s prelepog italijanskog ostrva Kapri. Prema legendi, ovaj kolač je delo Antonija Karana, lokalnog poslastičara koji je početkom 20. veka nesvesno stvorio ovo čokoladno remek-delo.

Priča kaže da je Antonio pripremao tortu za grupu mafijaša koji su došli na Kapri, ali je zbog treme zaboravio da doda brašno u smesu. Rezultat nije bio katastrofa, već neverovatno sočna i bogata torta koja je osvojila goste - i celu planetu.

Ova greška pokazuje kako jednostavni sastojci, poput čokolade, putera, jaja i orašastih plodova, mogu da stvore magiju kada se spoje. Torta kapreze je danas simbol Kaprija i italijanske kuhinje, savršena za ljubitelje intenzivnog čokoladnog ukusa i jednostavne pripreme.

Recept dana: Torta kapreze, čokoladna greška koja je osvojila planetu pre sto godina i dalje nastavlja svoj odvažni pohod na čokoljupcePexels
 

 

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 160 g šećera (običan ili smeđi)
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca (ili ulja u istoj količini)
  • 300 g mlevenih orašastih plodova (bademi u originalu, ali možete koristiti lešnike ili orahe)

Dodaci po želji:

  • 1/2 kašičice soli
  • aroma vanile, cimet, rum, viski, pomorandžina korica...
  • šećer u prahu za dekoraciju ili kakao ili rendana čokolada

Priprema:

1. Umutite jaja sobne temperature sa šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla.

2, Rastopite čokoladu s maslacem na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, dodajte so i arome po želji.

3. U penasta jaja dodajte mlevene orašaste plodove i rastopljenu čokoladu, pa sve pažljivo sjedinite špatulom.

4. Sipajte smesu u okrugli kalup prečnika 24-26 cm, prethodno obložen papirom za pečenje.

5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C (gornji i donji grejač) oko 30 minuta. Torta je gotova kada se stvori tanka hrskava korica, a sredina ostane mekana.

6. Ohladite tortu, pospite šećerom u prahu, kakao, ili rendanom čokladom i poslužite uz kuglu sladoleda ili sveže bobičasto voće.

Napomena:

Ako želite bržu pripremu, možete preskočiti mućenje jaja do penaste teksture i jednostavno ih umešati jedno po jedno u toplu smesu čokolade i maslaca. Ukus će biti jednako fenomenalan!

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike