aktuelno

Recept dana: Jesenja pasta s pečurkama i pečenim kestenjem, spoj ukusa koji će vas dovesti do ekstaze, a prelako se sprema (VIDEO)

08.12.2024

07:43

0

Autor: V. I.

Idealno jelo za hladnije dane

Recept dana: Jesenja pasta s pečurkama i pečenim kestenjem, spoj ukusa koji će vas dovesti do ekstaze, a prelako se sprema (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen/breadbakebeyond

Jesen donosi bogatstvo toplih i zemljanih ukusa, a pasta s pečurkama i pečenim kestenjem je savršen način da ih iskoristimo u jednom jelu. Ova kombinacija sastojaka donosi savršen balans između kremastih pečuraka i orašastih nota kestena, pružajući pravi osećaj udobnosti tokom hladnijih dana.

Priprema je jednostavna, a rezultat je izvanredno ukusan tanjir jesenje inspiracije. Spremite se da vaša kuhinja zamiriše na šumu i kestene dok pripremate ovo ukusno jelo!

Recept dana: Jesenja pasta s pečurkama i pečenim kestenjem, spoj ukusa koji će vas dovesti do ekstaze, a prelako se sprema (VIDEO)Pexels
 

Vreme pripreme:

  • 20 minuta

Sastojci:

  • 300 g paste po izboru (taljatele, fetučine ili papardele su idealne)
  • 200 g pečuraka (mešavina šampinjona i porobelo pečuraka)
  • 100 g pečenog kestena, isečenog na komadiće
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 150 ml pavlake za kuvanje (ili biljna alternativa)
  • 50 g parmezana, rendanog
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun ili timijan za dekoraciju

Priprema:

1. Skuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju, u posoljenoj vodi, dok ne bude al dente.

2. Kada je pasta gotova, sačuvajte malo vode u kojoj se kuvala (oko pola šolje), a zatim je procedite.

3. Dok se pasta kuva, u tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i pržite ga kratko, dok ne zamiriše, pazeći da ne pregori.

4. Ubacite seckane pečurke u tiganj i pržite ih dok ne omekšaju i postanu zlataste, oko 5-7 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.

5. Kestenje zasecite krstasto, prelijte vrelom vodom, pustite da odstoji 15 minuta pa obrišite krpom. Ispecite ih potom u rerni.

6. Kada su pečurke gotove, dodajte oljuštene isečene komadiće pečenog kestena i sve dobro promešajte. Pržite zajedno još oko 2-3 minuta kako bi se ukusi povezali.

7. Smanjite vatru, pa dodajte pavlaku za kuvanje i rendani parmezan u tiganj. Mešajte dok se sir ne otopi i umak ne postane kremast. Ako je potrebno, dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta da dobijete željenu gustinu.

8. Dodajte kuvanu pastu u tiganj sa umakom i sve dobro promešajte. Ako je sos previše gust, dodajte još malo sačuvane vode od kuvanja paste.

9. Pospite svežim peršunom ili listićima timijana po vrhu za dodatnu aromu i dekoraciju. Servirajte toplo, uz još malo rendanog parmezana po želji.

Saveti za Serviranje

  • Ova jesenja pasta savršeno se slaže uz čašu belog vina i komadić toplog, hrskavog hleba. Možete je obogatiti dodatnim povrćem poput spanaća ili prokulica za još više boja i ukusa.

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno pravi:

 

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike