aktuelno

Recept dana: Kesten torta sa čokoladom koja se ne peče - savršeno kremasta zbog dva neodoljiva fila

22.10.2024

07:52

0

Autor: K. O.

Zbog nje će vam jesen biti omiljeno godišnje doba

Recept dana: Kesten torta sa čokoladom koja se ne peče - savršeno kremasta zbog dva neodoljiva fila
Copyright Printscreen/YouTube/Neodoljivi Ukusi

Stigla je jesan, a sa njom i kestenje. Mnogima je upravo kesten pire omiljena poslastica, a sa njim možete napraviti još mnogo lepih slatkiša.

Jedan od tih neodoljivih deserta je kesten torta sa čokoladom koji smo pronašli na YouTube kanalu Neodoljivi ukusi. U pitanju je pravo kremasto savršenstvo koje se ne peče.

Obogaćena orasima i mlevenim keksom, ima sve što i najprobirljiviji sladokusci mogu da požele.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za podlogu:

  • 60 g neslanog putera
  • 80 g čokolade za kuvanje, sa oko 65% kakaoa
  • 50 ml mleka
  • 230 g mlevenog plazma keksa
  • 75 g mlevenih oraha

Za fil od kestena:

  • 4 g želatina u prahu
  • 25 ml hladne vode
  • 260 g hladne slatke pavlake
  • 135 g šećera u prahu
  • 290 g nezaslađenog kesten pirea
  • 1 ravna kašičica ekstrakta ruma

Za fil sa belom čokoladom:

  • 3 g želatina u prahu
  • 20 ml hladne vode
  • 150 g bele čokolade
  • 100 g slatke pavlake
  • 130 g hladne slatke pavlake

- malo čokolade za kuvanje za dekoraciju

Recept dana: Kesten torta sa čokoladom koja se ne peče - savršeno kremasta zbog dva neodoljiva filaFreepik
 

Priprema:

Najpre u šerpu staviti puter, čokoladu za kuvanje i mleko. Mešati na srednjoj temperaturi dok se puter i čokolada ne istope.

Skinuti sa ringle, pa u smesu umešati mleveni keks i orahe.

Podmazati dno okruglog kalupa sa mehanizmom (veličine 20 cm) puterom. Pripremljenu smesu utisnuti u kalup. Lepo poravnati, pa odložiti u frižider na pola sata.

Dok se podloga steže, napaviti fil od kestena. Preliti želatin u prahu hladnom vodom i ostaviti 5-10 minuta da nabubri. Slatku pavlaku umutiti. Postepeno dodati šećer u prahu.

Otopiti želatin na niskoj temperaturi i odmah skloniti sa vatre. Želatin ne sme da proključa.
Postepeno dodati želatin u slatku pavlaku.

Recept dana: Kesten torta sa čokoladom koja se ne peče - savršeno kremasta zbog dva neodoljiva filaProfimedia
 

Umutiti kesten pire sa ekstraktom ruma, pa ga dodati u slatku pavlaku i dobro promešati.
Usuti smesu preko podloge, poravnati pa ostaviti u frižider na sat vremena.

Na pari otopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom (100 g). Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Preliti želatin u prahu hladnom vodom i ostaviti 5 -10 minuta da nabubri.
Umutiti hladnu slatku pavlaku (130 g).

Potom otopiti želatin na niskoj temperaturi i odmah skloniti sa vatre. Dodati želatin postepeno u umućenu slatku pavlaku, a zatim umešati i ohlađenu belu čokoladu. Sipati preko fila od kestena. Ostaviti u frižideru preko noći.

Potom skinite kalup i ukrasite je rendanom čokoladom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike