Recept dana: Kesten torta sa čokoladom koja se ne peče - savršeno kremasta zbog dva neodoljiva fila
Zbog nje će vam jesen biti omiljeno godišnje doba
Stigla je jesan, a sa njom i kestenje. Mnogima je upravo kesten pire omiljena poslastica, a sa njim možete napraviti još mnogo lepih slatkiša.
Jedan od tih neodoljivih deserta je kesten torta sa čokoladom koji smo pronašli na YouTube kanalu Neodoljivi ukusi. U pitanju je pravo kremasto savršenstvo koje se ne peče.
Obogaćena orasima i mlevenim keksom, ima sve što i najprobirljiviji sladokusci mogu da požele.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za podlogu:
- 60 g neslanog putera
- 80 g čokolade za kuvanje, sa oko 65% kakaoa
- 50 ml mleka
- 230 g mlevenog plazma keksa
- 75 g mlevenih oraha
Za fil od kestena:
- 4 g želatina u prahu
- 25 ml hladne vode
- 260 g hladne slatke pavlake
- 135 g šećera u prahu
- 290 g nezaslađenog kesten pirea
- 1 ravna kašičica ekstrakta ruma
Za fil sa belom čokoladom:
- 3 g želatina u prahu
- 20 ml hladne vode
- 150 g bele čokolade
- 100 g slatke pavlake
- 130 g hladne slatke pavlake
- malo čokolade za kuvanje za dekoraciju
Priprema:
Najpre u šerpu staviti puter, čokoladu za kuvanje i mleko. Mešati na srednjoj temperaturi dok se puter i čokolada ne istope.
Skinuti sa ringle, pa u smesu umešati mleveni keks i orahe.
Podmazati dno okruglog kalupa sa mehanizmom (veličine 20 cm) puterom. Pripremljenu smesu utisnuti u kalup. Lepo poravnati, pa odložiti u frižider na pola sata.
Dok se podloga steže, napaviti fil od kestena. Preliti želatin u prahu hladnom vodom i ostaviti 5-10 minuta da nabubri. Slatku pavlaku umutiti. Postepeno dodati šećer u prahu.
Otopiti želatin na niskoj temperaturi i odmah skloniti sa vatre. Želatin ne sme da proključa.
Postepeno dodati želatin u slatku pavlaku.
Umutiti kesten pire sa ekstraktom ruma, pa ga dodati u slatku pavlaku i dobro promešati.
Usuti smesu preko podloge, poravnati pa ostaviti u frižider na sat vremena.
Na pari otopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom (100 g). Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Preliti želatin u prahu hladnom vodom i ostaviti 5 -10 minuta da nabubri.
Umutiti hladnu slatku pavlaku (130 g).
Potom otopiti želatin na niskoj temperaturi i odmah skloniti sa vatre. Dodati želatin postepeno u umućenu slatku pavlaku, a zatim umešati i ohlađenu belu čokoladu. Sipati preko fila od kestena. Ostaviti u frižideru preko noći.
Potom skinite kalup i ukrasite je rendanom čokoladom.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari