Da li je dobro ispirati meso vodom pre pripreme? I kakve veze sa tim ima sirće?

10.07.2021

12:50 >> 08:11

0

Autor: Z. A.

Konačno je poznat odgovor na ovu dilemu

Da li je dobro ispirati meso vodom pre pripreme? I kakve veze sa tim ima sirće?
Copyright Pexels

Pre kuvanja mnogi ljudi trude se da operu sirovo meso pod mlazom vode, misleći da će ono na taj način biti bezbednije za upotrebu. A da li je to zaista potrebno?

Istina je da meso može sadržati različite bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto mnogi pre kuvanja odluče da ga isperu pod mlazom vode.

možda će vas i ovo zanimati

Razna istraživanja pokazala su da pranje mesa običnom vodom iz slavne nije toliko efikasno, štaviše, tim činom možete naneti mesu više štete nego koristi. Tretiranje mesa na ovaj način može rezultirati prenošenjem patogenih virusa s mesa na radnu površinu, kao i na druge namirnice u neposrednoj blizini.

Umesto ispiranja mesa pod mlazom vode, kao efikasnije rešenje pokazalo se korišćenje limunske kiseline ili belog sirćeta jer te tečnosti mogu da smanje broj bakterija, ali uz samo ispiranje potrebno je obratiti pažnju na još nekoliko stvari.

Čistoća radnih površina je ključna, a prilikom ispiranja mesa pobrinite se da druge namirnice sklonite s radne površine u blizini sudopere.

Pexels

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike