Začin i lekovita biljka: Ruzmarin štiti mozak
Aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od neurodegeneracija
Često ga koristimo u ishrani, najbolje se slaže uz krompir i svinjetinu, a ruzmarin je, izgleda, mnogo više od lepe arome. Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Angelesu i Japanu.
U eksperimentima koje su izvodili dr Takumi Satoha u Japanu i dr Stewart Lipton u Los Angelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani. Na taj način on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.
Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma. U ovoj istraživačkoj avanturi možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari