Recept dana: Irski gulaš, savršen izbor za proslavu dana Svetog Patrika

17.03.2024

07:55

0

Ovo jelo, koje kombinuje bogate ukuse i aromatične začine, idealno je za okupljanja i proslave, te će zasigurno oduševiti sve vaše goste

Recept dana: Irski gulaš, savršen izbor za proslavu dana Svetog Patrika
Copyright Profimedia

U duhu proslave Dana Svetog Patrika, koji se širom sveta obeležava 17. marta, donosimo vam recept za tradicionalni irski gulaš. 

Tradicionalni irski paprikaš je čorbasto jelo poreklom iz Irske koja se tradicionalno pravi od korenastog povrća (krompira i luka) te jagnjetine ili ovčetine, ali često i od govedine.

U ranijim vremenima dominantan sastojak bila je ovčetina jer je ekonomski značaj ovaca bio u njihovoj vuni i mlečnim proizvodima, što je omogućilo da stare ili ekonomski neodržive životinje završe u loncu za kuvanje, gde su im bili potrebni sati spore pripreme.

Ovo jelo bilo pristupačan obrok za mnoge irske porodice u vremenima kada su resursi bili oskudni. Vremenom je ovaj jednostavan gulaš evoluirao u simbol irske kulinarske tradicije.

Pixabay
 

Vreme pripreme:

  • 200 minuta

Sastojci:

  • 1 kg goveđeg mesa za gulaš
  • 2 velike šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 velika krompira, iseckana na kocke
  • 1 veliki crni luk, sitno iseckan
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 lista lovora
  • 1 kašičica timijana
  • 500 ml tamnog irskog piva
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 2 kašike paradajz paste
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike brašna
  • Ulje za prženje
 

Priprema:

1. Goveđe meso posolite i pobiberite, pa uvaljajte u brašno. U velikom loncu zagrejte ulje i brzo propržite meso sa svih strana dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite meso iz lonca i ostavite ga sa strane.

2, U istom loncu dodajte još malo ulja ako je potrebno, pa pržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i krompir, i pržite još nekoliko minuta.

3. Vratite meso u lonac, dodajte pivo, bujon, paradajz pastu, listove lovora, i timijan. Sve dobro promešajte, poklopite, i kuvajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, ili dok meso ne postane potpuno mekano.

4. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je potrebno, gulaš možete zgusnuti dodatnim brašnom razmućenim u malo vode.

5. Servirajte vruć gulaš uz svež hleb ili irske soda hlebove, uživajući u bogatim i toplim ukusima koji savršeno odgovaraju prohladnom martovskom vremenu.

 

Profimedia
 

 

Ovaj tradicionalni irski gulaš pruža pravu gastronomsku radost za Dan Svetog Patrika, slaveći bogatu kulturu i tradiciju Irske. Neka vam ovaj recept bude inspiracija za okupljanje sa voljenima, uzdeljujući radost i toplinu kroz zajedničke obroke.

Bon appetit i srećan Dan Svetog Patrika!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike