Malo drugačija karbonara: Umesto testenine, ubacujemo pasulj i dobijamo dijetalnu proteinsku bombu

24.02.2024

14:38

1

Autor: V. I.

Jednostavno je za pripremu a može vam i uštedeti vreme jer ne morate da kuvate pastu

Malo drugačija karbonara: Umesto testenine, ubacujemo pasulj i dobijamo dijetalnu proteinsku bombu
Copyright Profimedia

Kada je reč o raznovrsnim, pristupačnim i ukusnim obrocima, testenina je jelo koje je na vrhu liste. Možete je pretvoriti u obroke kao što su špageti i ćufte, ili izabrati nešto kremasto poput paste s piletinom alfredo. Govoreći o kremastim jelima od testenine, jedna ukusna opcija je da napravite karbonaru. Testenina karbonara zahteva samo nekoliko sastojaka - testeninu, sir, slaninicu i jaje - a rezultira jelom prepunog ukusa i baršunaste teksture.

Ako volite testeninu karbonaru, postoji mali obrt u ovom receptu koji bi trebalo da probate: pasulj karbonara. Verovali ili ne, pasulj daje novu, mekšu teksturu jelu, zadržavajući sav bogat, puterast ukus sosa za testeninu. Pored toga, pasulj daje proteine u ovom obroku. Najbolje od svega, lako je za pravljenje i može vam čak uštedeti vreme jer ne morate da kuvate testeninu.

 

Profimedia
 

Odaberite svoje sastojke

Za početak, izaberite koji pasulj ćete koristiti. Većina ljudi se odlučuje za osnosvne sorte pasulja, kao što su tetovac, pasuljica ili domaći beli pasulj, jer se oni bolje slažu sa sosom i daju profil ukusa bliži onom kod testenina. Međutim, možete eksperimentisati i sa drugim vrstama, kao što su crveni azuki, pinto ili crni pasulj. Samo imajte na umu da ove sorte mogu dovesti do mesnijeg ukusa i time sukoba sa masnoćom sosa.

Kada odaberete pasulj, moraćete da počnete sa seckanjem mesa na male komade, bilo da je to panceta ili slanina. Šta god da izaberete, želite da se uverite da ima masnoće koje će dodati ukus sosu. Zatim propržite u tiganju pre nego što ubacite pasulj. Kada dodate pasulj, ključno je da ubacite tečnost u kojoj je konzervisana ili kuvana. Baš kao što biste dodali vodu za testeninu tradicionalnoj karbonari, trebaće vam voda od pasulja da napravite sos.

Poslednji korak jeste mućenje jaja s parmezanom ili drugim rendanim kačkavaljem. Zatim umešajte smešu u pasulj i pripremite se da poslužite jelo!

 

Freepik
 

Prilozi uz karbonara pasulj 

Kada je vaše jelo kuvano i spremno za upotrebu, možete ga jesti kakvo jeste. Međutim, možete ga upariti s nekoliko dodataka. Recimo, možete da stavite nekoliko koplja kuvanih špargli na tanjir, dodajući boju i osvežavajući ukus kako biste uravnotežili bogatstvo sosa. Slično, možete upariti jelo sa nekoliko cvetova blanišarnog brokolija. Za one kojima nedostaju ugljeni hidrati iz testenina, drugi izbor bi mogao biti da svoj obrok poslužite uz hrskavim hlebom sa belim lukom .

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Food Network (@foodnetwork)

Prelivi za karbonara pasulj

Što se tiče preliva, postoji mnogo opcija koje možete probati. Rendani parmezan može da dočara kremaste ukuse vaše testenine. Ili dodajte biljne note uz posipanje sveže seckanog peršuna. Takođe možete učiniti stvari jednostavnim i samleti malo crnog bibera preko vrha posude. Kako god da krenete, na kraju ćete dobiti jelo koje je prepuno ukusa i ima jedinstvenu i različitu teksturu od vaše standardne testenine karbonare.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike