Užički pekari napravili čuveni srpski specijalitet za Ginisa: Džinovska komplet lepinja se pojela brzinom svetlosti (FOTO)

28.08.2022

10:55

0

U lepinju stavimo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče - kažu užički pekari

Užički pekari napravili čuveni srpski specijalitet za Ginisa: Džinovska komplet lepinja se pojela brzinom svetlosti (FOTO)
16616754321566813416lepinja-za-ginisa-foto-rina - Copyright RINA

Džinovsku pljeskavicu videli smo u Leskovcu, ali nekoliko stotina kilometara dalje na zapadu Srbije ne daju se ni Užičani. Čuveni pekari iz ovog grada napravili su specijalitet po kom se ovaj kraj prepoznaje i to u ogromnoj veličini, komplet lepinju za Ginisa. Ostali su verni recepturi predaka, koju ne menjaju decenijama unazad.

- U lepinju stavimo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop - rekao je Dragan Lazić, pekar iz nadaleko čuvene užičke pekare “Šuljaga”.

Džinovsku lepinju izložili su u centru Užica u okviru "Žestivala". Pekar Dragan kaže da bi bila još veća da ga ne ograničiva veličina pećnica. Lepinja se jede prstima, obično prvo "poklopac" koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli.

- Svake godine se trudimo da lepinja bude još veća i veća. Čak i ne brojimo koliko jaja, kajmaka i pretopa stavljamo. Ne takmičimo se ni sa kim, ali ova naša lepinja mogla bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda - rekao je Lazić.

Koliko je vole i da je ovo zaista grad u kom caruju kalorije dokazuje to da je ova džinovska komplet lepinja nestala za samo par minuta. Prazan papir i masan brk potvrđuju da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.

- Nema boljeg doručka od užičke komplet lepinje, na tome smo odrasli mi ali i ove mlade generacije. Ukus joj je fantastičan, vidi se da su se majstori svojski potrudi da je naprave. Red za degustaciju bio je dugačak nekoliko metara - kaže Marija iz Užica.

A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.

Bonus video

rina.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike