Kikiriki - superhrana za srce i vitku liniju!

26.08.2023

14:46

0

Ova namirnica, sve popularnija u ishrani, krije bogatstvo proteina, vitamina, minerala i antioksidanasa koji blagotvorno utiču na naše zdravlje

Kikiriki - superhrana za srce i vitku liniju!
Copyright Pixabay

Kikiriki ne samo da je ukusna i mnogima omiljena grickalica, već je i prava riznica hranljivih materija. 

Ova namirnica, sve popularnija u ishrani, krije bogatstvo proteina, vitamina, minerala i antioksidanasa koji blagotvorno utiču na naše zdravlje. 

Posebno je interesantno njegovo delovanje kao zaštita od srčanih bolesti.

Osim što ga volimo kao prženu ili pečenu poslasticu, kikiriki je sve češće prisutan u vidu putera, ulja i brašna. Gotovo da ne prođe nijedan desert, kolač ili sosovi bez ovog svestranog sastojka.

Kikiriki je bogat proteinima, zdravim mastima i hranljivim materijama. Istraživanja sugerišu da može čak pomoći i pri gubitku težine, a svakako je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Njegov sastav masti, koji se kreće od 44 do 56 odsto, sadrži većinom zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, poput oleinske i linolne kiseline.

Kao izvanredan izvor proteina biljnog porekla, sadržaj proteina u kikirikiju varira od 22 do 30 odsto. Međutim, valja napomenuti da proteini arahina i konarahina, dominantni u kikirikiju, mogu biti ozbiljni alergeni za neke ljude.

Osim skromnog sadržaja ugljenih hidrata, koji iznosi od 13 do 16 odsto ukupne težine, kikiriki ima i nizak glikemijski indeks. Ovo ga čini pogodnim za dijabetičare jer usporava apsorpciju ugljenih hidrata u krvotoku nakon obroka.

Pixabay
 

 

Ali to nije sve - kikiriki obiluje i vitaminima i mineralima, uključujući bakar, niacin (vitamin B3) i folnu kiselinu (vitamin B9), od kojih svaki doprinosi zdravlju srca. Takođe je važno napomenuti prisustvo mangana i vitamina E, snažnog antioksidansa, kao i tiamina, ključnog za srce, mišiće i nervni sistem.

Naravno, kikiriki nije čudotvorac i ima svoja ograničenja. Njegov visok sadržaj masti i kalorija zahteva umerenost u konzumaciji. I dok se istraživanja slažu da može pomoći u održavanju zdrave težine, treba biti svestan ukupnog unosa kalorija.

S druge strane, nekoliko opservacionih studija ukazuje da redovna konzumacija kikirikija može štititi srce, posebno zbog prisustva magnezijuma, bakra, niacina i antioksidanaaa. Takođe, postoji naznaka da može smanjiti rizik od kamena u žuči.

Pexels
 

 

Iako donosi mnoštvo zdravstvenih prednosti, valja napomenuti i mogućnost kontaminacije aflatoksinom, kao i ozbiljne alergijske reakcije.

U svakom slučaju, kikiriki je prevashodno ukusan, ali i višestruko koristan sastojak koji, uz umerenost, može postati dragoceni saveznik na putu ka boljem zdravlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike