Bivši kuvar kraljice Elizabete II o svojim zaduženjima, ali i kraljičinim najomraženijim jelima

28.08.2021

12:50 >> 11:54

0

Njeno veličanstvo navodno ima četiri obroka dnevno, ali svaki konzumira u malim porcijama

Bivši kuvar kraljice Elizabete II o svojim zaduženjima, ali i kraljičinim najomraženijim jelima
Copyright Pixabay

Kraljičin bivši kuvar, Daren Mekgrejdi, razmakao je zavese i u svojoj knjizi otkrio koje navike u ishrani praktikuje ova vremešna dama, šta voli i šta nikako ne voli da joj se nađe u obroku.

Primarna uloga Darena Mekgrejdija tokom njegovog 15-godišnjeg mandata u Bakingemskoj palati bila je da bude lični kuvar kraljice Elizabete II, a pratio je i na dve kraljevske turneje po Australiji.

Pročitajte još

Takođe je kuvao za pet američkih predsednika – Forda, Regana, Buša Seniora, Klintona i Buša Juniora – tokom njihovih državnih poseta.

Mekgrejdi je radio i za druge članove kraljevske porodice, uključujući princezu Dajanu i njene sinove Vilijama i Harija u Kensingtonskoj palati. Kuvao za Dajanu u noći njene smrti – 31. avgusta 1997, imao je već spremnu večeru i čekao je da dođe.

U svojoj knjizi „Jedite kraljevski: recepti i sećanja iz kraljevske kuhinje“, Mekgrejdi je otkrio kraljičine afinitete u trpezariji, njen jelovnik, omiljena jela i stvari koje nije želela da ima na trpezi.

Profimedia

– Kraljica ne uživa u jakim ukusima, poput belog i crnog luka – kaže Mekgrejdi – Ona ne voli beli luk i nikada nismo mogli da ga koristimo u Bakingemskoj palati.

Dalje kaže da je najvažnije zapamtiti da kuvate samo za jednu osobu, pa je njihov ukus ono čime se vodite.

– Bilo je kuvanja jela koja je kraljica volela – kao što je stroganov govedina, ali ona ne voli papriku, tako da to je postalo jelo bez paprike jer kuvate samo za tu osobu.

Ovo se takođe odnosilo i na to kada je princ Filip večerao sa suprugom.

– Kraljica jede da bi živela, dok princ Filip živi da bi jeo – govorio je Mekgrejdi.

Princ Filip je voleo kari sa puno belog luka i začina, bio je pravi gurman. Ali pošto bi obedovao sa kraljicom, morao je da bude poslužen isto kao i ona, dakle bez ovih začina.

KIraljica Elizabeta II i princ Čarls; Profimedia

Školjke i retko meso takođe se izbegavaju tokom kraljevskih poseta ili obilazaka, jer to je vreme kada porodica ne može da priušti da odsustvuje zbog eventualnog trovanja hranom. Bivši kraljevski batler Grant Harold potvrdio je da je ovo pravilo razumno kada su kraljevski članovi na dužnosti.

Kraljica je imala 20 kuvara u kraljevskoj kuhinji u vreme dok je Daren tamo radio. Glavni kuvar je dva puta nedeljno kraljici dostavljao jelovnik, a zatim je ona birala obroke prema svom ukusu.

Kraljica Elizabeta II Profimedia

Interesantan podatak koji je ovaj bivši kraljičin kuvar izneo jeste da kraljica nikada nije direktno rekla da ne uživa u obroku, ali da je ipak imala malu knjigu na stolu i samo bi ostavila poruku unutra, poput – Ne želim ovo ponovo da jedem ili nešto slično.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike