Pečenje rakije je sport za strpljive: Stručnjak za kazane otkriva tajne domaće "mučenice" za 24sedam (VIDEO)

28.10.2021

05:33

0

Proizvodi jedne male subotičke fabrike šire radost i leče od nostalgije širom sveta, i više ni Amerikancima ni Australijancima nije čudno što na njima piše "Made in Serbia“

Pečenje rakije je sport za strpljive: Stručnjak za kazane otkriva tajne domaće "mučenice" za 24sedam (VIDEO)
sajam Poljoprivrede Novi Sad Kazani foto danilo krsa (9) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Izvoziti nešto iz Srbije na sve svetske kontinente, a da to nisu maline, pšenica ili jabuke, veliki je izazov. Nekima čak u startu izgleda kao nesavladiva prepreka da se širom globusa nađe kupac koji će sa poverenjem, da ne kažemo oduševljenjem, dati pare za nešto na čemu piše "Made in Serbia“. Srećom, imamo i takvih firmi, čak i među malima, a njihov je uspeh i značaj zbog svega ranije pomenutog još veći.

Subotička kompanija DES bavi se proizvodnjom opreme za destilaciju alkohola već 60 godina. Za to vreme izrasla je od pogona za zapošljavanje radnika sa invaliditetom u respektabilnu proizvodnu firmu ne samo u okvirima Srbije, već i Evrope i sveta.

24sedam/Danilo Krša
Za svakog ponešto: Kupci iz sveta biraju od kazna za hobiste...

Iako neupućenima deluje da je "pečenje“ rakije kod kuće neka ovdašnja, "balkanska“ zanimacija i tradicija, radi se o veoma raširenoj svetskoj praksi. Otuda kupaca za "ES-ove kazane ima u celom svetu - od Australije, Rusije, Evrope, pa sve do Kanade.

A kada se proizvodi kvalitetan proizvod, i taj kvalitet održava decenijama, ne čudi ni podatak da ova subotička firma uspeva da izveze 90 odsto svoje proizvodnje. A brojka do koje su došli je impozantna – između 90.000 i 100.000 proizvedenih jedinica.

Sve to napravili su majstori iz Srbije, kojih je danas u DES-u devedeset. Polovina su radnici sa invaliditetom, čime je DES očuvao svoju tradiciju i korene nekadašnjih društvenih firmi pod zajedničkim prefiksom "defektološki sluh“ (DES), a koje su zapošljavale ovu grupaciju radnika.

Pa ko ne voli "domaću“...

Potrebe kupaca su raznolike, ima tu pojedinaca i firmi, amatera sa malim pa i ne tako malim zasadima voća, ali i profesionalaca koji žive od proizvodnje alkoholnih pića.

24sedam/Danilo Krša
... do "svemirskih" mašina za profesionalce

- Za svakog imamo rešenje, od kazana od 10 litara, preko 120 ili 150 pa sve do velikih, profesionalnih od 500 i više litara sa dve kolone u kojima mogu da se prave različita alkoholna pića i da se radi na osam načina – kaže za 24sedam Momir Vujković Lamić, menadžer prodaje, s kojim smo razgovarali na Novosadskom sajmu.

Kriza udarila i na "rakijicu"

Pokidani lanci nabavke, skuplji repromaterijali za proizvodnju, cene međunarodnog transporta koje su "otišle u nebo“, posledice su pandemije koronavirusa koje su pogodile i "rakijicu“, odnosno proizvodnju kazana za njeno pečenje.
- Snalazimo se za materijal, radimo malo drugačije nego prethodnih godina da bismo minimizirali uticaj skokova i turbulencije cena, pre svega na našeg korisnika – kaže Vujković Lamić.

Pre petnaestak godina, kada je počela ekspanzija u svet, DES-ovi kupci su uglavnom bili naši iseljenici.

Nostalgiju su lečili i domaćom rakijom, koju su u svetu pravili u kazanima iz Srbije.

- Tu smo se našli da im pomognemo da imaju domaće "rakijice", ali sada su kupci i "domoroci“, bilo da su Amerikanci ili Australijanci. Čudno im jeste što je proizvod iz Srbije, ali kada vide da postojimo 60 godina i da smo napravili između 90.000 i 100.000 jedinica, sve im je jasno. Mislim da tolikom brojkom ne može da se pohvali nijedan proizvođač u svetu – objašnjava Vujković Lamić.

DES-ov profesionalac nam je objasnio i kako radi jedan rakijski kazan, šta prašta, a šta ne, ali i dao odgovor iz prakse na pitanje da li je realno da domaća rakija "odleži“ godinu dana. Više o tome pogledajte u videu:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike