Da li meso treba oprati pre pripreme? Stručnjaci dali odgovor na dilemu svih domaćica

22.05.2023

14:11

0

Autor: K. O.

Samo možete pogoršati situaciju

Da li meso treba oprati pre pripreme? Stručnjaci dali odgovor na dilemu svih domaćica
Svinjsko meso - Copyright Freepik

Sigurno ste doneli komad mesa iz mesare, pa ste poželili da ga properete jer će tako biti bezopasnije za konzumiranje. 

Ipak, eksperti se ne slažu. Prema njihovom mišljenju, pranje mesa ne dovodi ni do čega drugog, osim do širenja bakterija po celoj kuhinji.

Ako odlučite da ga operete rizikujete takozvano ukršteno zagađivanje, koje je izuzetno opasno za zdravlje cele porodice.

Dok vi perete meso, po celoj kuhinji širite i lepite bakterije. A plus pranje mesa nije neophodno jer će prilikom procesa termičke obrade (pečenja, prženja ili kuvanja), visoka temperatura ionako ubiti sve bakterije.

Freepik
 

Postoje neki koraci koje treba da ispoštujete pilikom pripreme sirovog mesa, a koje preporučuju stručnjaci. Odnose se na sve vrste mesa - piletinu, svinjetinu, ribu, teletinu i dr.

1. Operite sve ostale namirnice i pribor, koji ćete koristiti tokom pripreme mesa (noževe, daske za sečenje), ali ni u kom slučaju meso.

2. Ako ste rešili da ubijete bakterije pre pripreme - isključite kontakt ruku i mesa, a prilikom stavljanja mesa u posudu za pripremanje, maskimalno ograničite kontakt. Bakterije se ubijaju na slaboj vatri sa produženim trajanjem i obavezno je da koristite termometar za hranu, kako biste pratili temperaturu unutar mesa, koja je pogodna za ubijanje bakterija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike