Najviše koristimo crni i beli, a treba češće da jedemo crveni: Koji je luk najbolji i koji ide uz koje jelo

21.12.2020

15:35 >> 14:38

0

Mali vodič za luk

Najviše koristimo crni i beli, a treba češće da jedemo crveni: Koji je luk najbolji i koji ide uz koje jelo
Copyright Pixabay

Nema dileme da luk spada u zdravije namirnice. Takođe, brojna jela ne mogu da se zamisle bez njegove arome. A kada su zdravstveni benefiti u pitanju svaki luk osigurava esencijalne hranjive sastojke i probiotike za celokupno zdravlje organizma.

Ipak, postoji više vrsta luka, a neke su prosto prikladnije za neka jela.

Zato vam danas donosimo kratak vodič za luk.

Pre nego što se pozabavimo vrstama da kažemo da upotrebu luka treba prilagoditi i vašem organizmu i crevima. Neki ljudi imaju problema s varenjem jer jedu određene vrste luka. Osim varenja, nekima je možda bolje jesti sporo kuvani luk nego sirove naseckane komadiće.

Ako se nakon jela određene vrste luka osećate naduto ili vas muči varenje, onda vam možda određena sorta ili način kuvanja ne odgovaraju. Luk je sjajan izvor hranjivih sastojaka. Bez obzira na to koju vrstu odaberete, dobićete dobru dozu antioksidansa.

Pročitajte još

Sve sorte sadrže flavonoid, koji se bori protiv slobodnih radikala, a poznat je kao kvercetin. Dokazano je i da kvercetin podržava kardiovaskularno zdravlje, potencijalno štiti od nekih vrsta raka i snižava krvni pritisak, te holesterol. Luk je i dobar izvor probiotika, koji hrane zdrave bakterije u crevima.

Kod nas poznat i kao crni luk, a što se tiče ukusa, žuti luk je najprilagodljiviji i s njime je najmanja šansa da ćete pogrešiti.

Crveni luk sadržava antocijane, fitohemikalije koje mu daju crvenu nijansu. Prema medicinskim istraživanjima, ova posebna fitohemikalija ima antidijabetičko, antikancerogeno, protivupalno i antimikrobno delovanje, te je odličan izbor za lečenje gojaznosti, a poznato je i da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. To ne znači da je crveni luk definitivno “najzdraviji”, ali zasigurno ima neke dodatne hranjive sastojke.

Pixabay

Pet vrsta – pet namena

Crveni luk: slasnog je ukusa kada se peče na žaru, a možete ga jesti i sirovog, ​​u sendvičima ili s ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.

Beli luk: ova je sorta standard kada pravite supu, umake i mnoga tradicionalna jela.

Žuti luk: njega najviše koristite u jelima kao što su variva ili razna pečenja.

Slatki luk: izvrsnog je ukusa kada se karamelizuje i koristi za vrhunska jela ili u marmeladama od luka.

Mladi luk: možete ga koristiti na mnoge načine – umešati u supe, salate, namaze, umake ili ga jesti sirovog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mindbodygreen

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike