Kulinarski mag Džejmi Oliver za 24sedam: Zbog čega je baš na Uskrs obnovio zavete sa suprugom i kako olakšati kulinarske izazove

16.04.2023

14:14

0

Autor: Dejan Ćirić

U emisiji "Džejmi Oliver: Jeftinije kuvanje" savetuje kako da uklopite ishranu i mali budžet, a u intervjuu priznaje da deca često odbijaju da budu deo emisija, pa otkriva i koji je njegov najveći kuhinjski peh do sada

Kulinarski mag Džejmi Oliver za 24sedam: Zbog čega je baš na Uskrs obnovio zavete sa suprugom i kako olakšati kulinarske izazove
Copyright Promo/24Kitchen

Uskrs je za Džejmija Olivera i njegovu suprugu Džulijet Norton, poznatiju kao Džuls, doneo veliku sreću. Ne samo zbog činjenice da se porodica poznatog šefa kuhinje tokom praznika okupila i uživala u kraćem odmoru na prelepim plažima Maldiva, već i zbog toga što su Džejmi i Džuls, posle 23 godine srećnog braka ovenčanog sa petoro dece, upravo u ovom Raju na Zemlji, obnovili svoje zavete i drugi put se zarekli na večnu ljubav.

Uskrs, kako kaže Džejmi Oliver, slavi novi početak i upravo je to bio razlog zbog čega je odlučio da on i njegova nežnija polovina nastave svoj bračni život nošeni snažnom energijom ovog praznika. Međutim, ovo nije jedini zadatak koji je Džejmi zadao sebi ovog proleća. U kulinarskoj emisiji “Džejmi Oliver: Jeftinije kuvanje”, koja se na kanalu 24Kitchen premijerno emituje od 3. aprila, ponedeljkom u 13 časova, on priprema obroke od sastojaka koji koštaju manje od jedne funte po porciji (približno 134,00 RSD).

Džejmi će, naravno, podeliti svoje recepte sa gledaocima, ali će i otkriti principe i praktične savete koji će im pomoći da prilagode kuvanje sastojcima koji su im trenutno dostupni, i u skladu sa budžetom koji imaju. Tokom četiri nedelje čuveni šef praviće tri obroka dnevno za tri funte i dati nam ideje kako da inspirisani njegovim receptima zavedemo stabilnost u kućni budžet, ali i smanjimo bespotrebno bacanje hrane koja je višak.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

 

Kako Džejmi često ističe, svaki sastojak inspiracija je za novi recept, a u ekskluzivnom intervjuu za 24sedam kulinarski mag otkriva nam koji praznik voli više - Božić ili Uskrs, koliko se razlikuje praznična od svakodnevne trpeze u njegovom domu, ali i da li je moguće zaista napraviti mesečni jelovnik za samo 10.000 dinara.

- Pandemija korone i čuvena “zaključavanja” potpuno su promenili moj pogled na kulinarstvo. Bila je to prilika da zaista istražim šta je to što ljudi kupuju u supermarketima i da iskoristim te informacije kako bih se naoružao inspiracijom da kuvam drugačije. Shvatio sam da se ljudi veći deo vremena bore sa dve stvari - vremenom koje imaju za pripremu obroka, ali i sredstvima koja imaju. U ovoj emisiji pokušaću da olakšam svakodnevne kuhinjske izazove i da pokažem ljudima kako da od skoro ničega naprave sasvim pristojan i kvalitetan obrok - poručuje legendarni britanski šef kuhinje.

Kako je nastala ideja za ovakvu emisiju?

Moj glavni motiv je bilo osluškivanje potreba ljudi i pronalaženje ravnoteže između posla i života. Verujem da svi tome težimo. Ljudi su danas zauzeti, pa je ideja bila da pogledate emisiju, pronađete nešto što vam se dopada, za šta već kod kuće verovatno imate tri od pet sastojaka. Reč je o pametnim i brzim receptima, genijalnim kombinacijama i sastojcima koji uz minimum angažovanja daju sjajne rezultate. Tajna je u tome da smo postali društvo zavisno od bacanja. Zastanite za trenutak i zapitajte se koliko vi sami bacate neupotrebljene hrane na kraju nedelje. Poenta je da od svega što smatramo viškom i neupotrebljivim mogu da se naprave sasvim pristojni obroci. Potrebna vam je samo dobra ideja, a tome služi ova emisija.

Promo/24Kitchen
 

Vreme je Uskrsa, a praznična trpeza uvek je veliki izazov. Da li se trikovi iz vaše emisije mogu primeniti i na uskršnje specijalitete?

Sigurno je da mogu, ali verujem da su uskršnji i božićni praznici, ipak, posebni u odnosu na ostatak godine. Ovo je vreme kada niko ne želi da pravi kompromise kada je reč o kuhinji i onome što će izneti na trpezu. U našem domu je barem takav slučaj. Saveti za brze i lake obroke su za zauzete ljude koji moraju da izmaštaju magiju u trenutku kada nemaju mnogo vremena. Ali priprema obroka za Božić i Uskrs je nešto drugo. Kada je reč o onom što ja pripremam u našem domu, to je čitav proces koji traje nedeljama. Nijedan od recepata ne nastaje preko noći. Nabavka sastojaka traje bar dve nedelje. Mnogo toga pripremim i unapred, bar kada je reč o testenini i testu, jer su to neke stvari koje možete spremiti do pola, pa završiti uoči samog praznika. Svakako, saveti iz emisije mogu pomoći da mnogo brže organizujete posao u kuhinji, ali lično volim da celu porodicu uključim u pripremu obroka, jer je to i jedan od načina da budemo zajedno i da uživamo u praznicima.

Sa kulinarske strane, šta za vas znači Uskrs? Koji je najveći izazov sa kojim se suočavate?

I za Božić i za Uskrs, za mene kao kuvara, ali i za sve ljude koji su tada u kuhinji, jedini sinonim je stres. Pitali su me, možemo li napraviti emisiju koja će gledaoce naučiti kako da kuvaju za ove praznike opušteno, i odmah sam im odgvorio - ne. To jednostavno nije realno, jer kuvate za porodicu, ali i za sve one ljude koji će vam doći u goste. Recimo, za svekrve i tašte (smeh). Nema opasnijih kulinarskih sudija od njih. Moja ideja je da to veliko praznično kuvanje učinim praktičnim i zdravijim. Navikli smo da hrana koju pripremamo za ove praznike bude teška i da je ima mnogo. Ćuretina za Božić, i kada je reč o našem Uskrsu, mi u kući uglavnom pripremamo pečenje, najčešće jagnjetinu. Postao mi je izazov da na uskršnju trpezu iznesem nešto drugačije i zdravije. Tako sam za ovaj Uskrs pratioce na društvenim mrežama iznenadio receptom za sjajan i lagan obrok od lososa. Zašto to uvek mora da bude meso kopnenih životinja? Postoji način da uživamo u hrani, a da se kasnije ne kajemo zbog kilograma i svega što smo pojeli tokom praznika.

Promo/24Kitchen
 

Da li vaša deca vole da vam se pridruže u emisijama?

Ljudi iz produkcije misle da možete jednostavno da zakažete da deca budu u emisiji, ali to ne funkcioniše tako. Volimo da ih uključimo, ali ako ne žele da dođu, neće doći. Čak i u stvarnom svetu bez kamera, verovatno samo tri od 10 obroka u našem domu ide po planu (smeh). Niko vam ne kaže kada prvi put “ostanete trudni” da je to početak kursa za preživljavanje najsposobnijih. Često sam pomislio da bi zapravo neki specijalni vojni odred trebalo da obučava roditelje kako da rešavaju probleme koji će im se naći na putu odgajanja i vaspitavanja dece. Od moje petoro dece, moj najmlađi sin me je učinio srećnim. Odlučio je da je to što radim zanimljivo, i voli da bude u emisiji. To je divno i uživaću u tom poklonu dok traje. Istina, ne pristane svaki put, ali za sada mu je zanimljivo. Baš prošlog Božića zajedno smo u emisiji pravili ćufte sa pečenim kamemberom. To je divno jelo. Ređali smo ih u obliku božićne jelke. Naravno, imalo je to svojih izazova. Morao sam da ih pravim jednom rukom, dok sam drugom držao Rivera u krilu, i svaki put kada bih napravio kuglicu koja mi je izgledalo lepo, on bi je samo udario i zgnječio. Ali, na kraju smo ipak uspeli.

Promo/24Kitchen
 

Jeste li nekada imali peh sa pripremom nekog od prazničnih obroka? To je nešto čega se domaćice najviše plaše kada pripremaju važne obroke.

Da, to je najveća noćna mora svakoga ko priprema jelo za praznike. Da vam se fil ne umuti dobro, ili da vam ne zagori lonac. Imao sam mnogo takvih situacija, ali jednu pamtim kao najveću i najopasniju tragediju, jer je zaista bila opasna po život. Pravio sam banofi pitu, tradicionalni britanski desert od banana, karamele, čokolade pavlake. Jedan deo recepta podrazumeva da pola litra kondenzovanog mleka satima kuvate u šerpi sa vodom i mnogo šećera. Pustio sam da jednom proključa, i kao što verovatno znate, ako ne pazite na šećer i mleko na ringli, pogotovo ako se dugo kuva, jasno je šta može da se dogodi. Bio je to samo sekund, na trenutak sam izašao iz kuhinje, verujući da neću baš ja biti taj srećnik. U slučaju da je u šerpi paradajz ili krompir, možete još i solidno da prođete, ali kada ključa crna karamela, to je zaista opasno. Srećom, u to vreme niko nije bio u kuhinji. Čuo sam snažan prasak, i kada sam ušao u kuhinju imao sam osećaj kao da sam ušao u neku magičnu pećinu. Svuda su visili stalaktiti od karamele. U stvari je izgledalo prilično impresivno! Moj savet za sve koji su osuđeni na kuhinju za praznike - ne dozvolite da vas bilo šta omete. Koncentracija je najvažnije pravilo. Bez žurbe, čak i da cela porodica vrišti pred vratima od gladi.

Promo/24Kitchen
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike