Dr Perišić: Svinjska mast je neophodna u ishrani, zdravija i od lososa!

18.10.2021

07:17

0

Autor: J. S. J.

Većina lososa koji se kupuje u svetu je „veštak", kaže prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog

Dr Perišić: Svinjska mast je neophodna u ishrani, zdravija i od lososa!
svinjska mast profimedia-0528718251 - Copyright Profimedia

Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Gostujući na RTS-u, prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, istakao je da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.

-Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane - istakao je prof. dr Vojislav Perišić.

Dr Vojislav Perišić
 

Kako je rekla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima.

Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

- Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni Celzijusa, a ulja na 270 stepeni. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina D, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D - rekla je dr Veroslava Stanković.

- Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa. Većina lososa koji se kupuje u svetu je „veštak". Samo losos sa Aljaske je pravi i skuplji. Losos se gaji u bazenima i veštački se hrani - istakao je prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike