Obrok od juče gozba za danas

01.10.2020

09:33

0

Jestiva hrana ne sme da se baca

Obrok od juče gozba za danas
Copyright Pixabay

Svakoga dana oko 1,3 milijarde tona hrane – trećina hrane koja se dnevno proizvede – ne biva pojedena! Samo Amerikanci bacaju oko 25 odsto hrane i pića koje kupe. Na drugoj strani sveta, u siromašnim zemljama, neka deca nikada recimo nisu jela čokoladu, a milioni ljudi doslovno gladuje. Vreme je da svi zajedno o tome povedemo računa, jer, rekle bi naše bake, hranu je greota bacati.

Uz samo nekoliko maštovitih trikova, za petnaestak minuta ostaci ručka od juče mogu postati savršen obrok za danas, a mi imamo nekoliko savršenih predloga kako da uštedite i vreme i novac, a da pritom ništa ne bacite.

Hleb od juče nikako nemojte bacati! Možete da ga osušite i sameljete ga u prezle, ali od njega možete praviti i krutone ako ga isečete na kocke i propržite na puteru ili osušite u rerni. Tu su zatim tost, prženice, pica i popularni brusketi: parče hleba, odozgo malo svežeg paradajza, maslinovog ulja, bosiljka, bilo kog kačkavalja, ili jednostavno ih premažite maslinovim uljem u koji ste ubacili zgnječeni beli luk i suvi paradajz. Mmmm, ukusno i hrskavo.

Pixabay

Takođe, pita od starog hleba je odlična i jeftina: narežite veknu starog hleba na kriške, svaku umočite u smesu od dva jajeta, šolje mleka, dve-tri kašike ulja, soli i bibera, ređajte ih u tepsiju sa pek-papirom, preko svakog parčeta stavite malo sitnog sira, premažite ih ajvarom ili kečapom (stavite šta god imate u frižideru), složite još jedan red hleba umočenog u mešavinu od jaja i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. A tek vekna od juče punjena kačkavaljem i slaninicom, pa zapečena! Uživancija!

 

Pire krompir može biti odlična osnova za super nova jela. Možete da napravite krompir čorbu – prepržite na ulju crni luk, dodajte malo belog luka, pa kockice šargarepe, kružiće praziluka, promešajte, dodajte pire i vodu, soli, bibera i malo pavlake – ili šta god želite. A ako vam je ostalo puno pirea, napravite musaku: red pirea, fil za musaku od mlevenog mesa sa malo začinske paprike, pa red pirea, preliv od mleka i jaja i pečete dok musaka ne dobije finu zlatnu koricu. Ako pireu dodate jaja (2–3, zavisi od količine) i brašna da smesa bude malo gušća od testa za palačinke, pa vadite kašikom i pržite na ulju, eto rumenih uštipaka ili kroketa.

Pixabay

Piletina. E kad vam ostane piletina od juče, to znači da ćete danas moći da napravite nešto fino jer je ona idealna za hladne obrok salate. Za valdorf kockicama piletine dodajte vezicu lista celera, kockice jabuke, šaku pečenog badema, čašu kisele pavlake, dve kašike majoneza, soli i bibera – idealan obrok, odlična za sendvič ili za tost.
Takođe, fenomenalna hladna salata je ona sa kockicama hladne piletine, kockicama cvekle i kiselom pavlakom – nazvaćemo je hladna crvena radost.

Pixabay

 

Šta god da vam preostane od prethodnog dana, pasta, pirinač, svinjetina – pozovite maštu i ne bacajte hranu.

Prijatno ili kako 24sedam kaže – Bon appetit!

Bonus

U svom filmu „Proćerdano! Priča o rasipanju hrane“ (Wasted! The Story of Food Waste) pripoveda Entoni Bordejn, čuveni i nažalost, pokojni gastronom i novinar. Film upravo govori o tome šta sve bacamo i šta treba da uradimo kako bismo prestali da bacamo jestivu hranu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike