Med i još 7 namirnica koje se teško kvare

02.10.2020

11:15 >> 10:26

0

Na listi je i čokolada, a nas zanima ko je njoj uspeo da izmeri rok trajanja

Med i još 7 namirnica koje se teško kvare
Copyright Pixabay

Pre nekoliko godina arheolozi su iskopavajući grobove u Egiptu pronašli med star 3.000 godina i tvrdili da je bio jestiv, pa pitanje da li još neke namirnice mogu dugo da opstanu a da se ne pokvare. I da ima ih još nekoliko.

Kako piše CNN, prvi na listi je med.

Med je dugotrajan jer ima malo vode, mnogo šećera i malo hidrogen-peroksida, pa bakterije i mikrobi ne mogu u njemu da se razmnožavaju. Zato je on pčelama u košnicama i hrana i zaštita.

Na listi teško kvarljivih namirnica su:

Osušeni ili dehidrirani pasulj i sočivo

Kao i med, osušene mahunarke sadrže visoku koncentraciju šećera i ne sadrže vodu, tako da se u njima i bakterije i virusi teško razmnožavaju.

ČITAJTE I: Stari trik zaista deluje: Ovako se pravilno čuva krompir

Soja-sos

Soja-sos potencijalno može da opstane tri godine. Koncentacija soli i način fermentacije određuju koliko dugo može da se ne pokvari ukoliko pakovanje u kojm je nije otvoreno.

Sirće

Sirće je zapravo grubo rečeno pokvareno vino ili cider, a njegova kiselost je produkt dejstva bakterija koje se bore da u njemu i opstanu, što objašnjava njegovu dogotrajnost.

Beli pirinač

Beli pirinač bio je jestiv i nakon što je 30 godina bio pohranjen u limenkama, što zapravo objašnjava da ga čuva suva sredina, niska temperatura i nedostatak kiseonika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Studija o cinku: Može li nas zaštiti od infekcija

Pixabay

Crna čokolada

Ako se čuva na konstatnoj temperaturi tamna čokolada može potrajati dve-tri godine i duže. Ukoliko se ne čuva na konstantnoj temperaturi, mast iza kakoa može izaći na površinu i pomalo ličiti na buđ. Dodavanje mleka čokoladi smanjuje rok trajanja.

Ipak, znamo svi da je čokoladi teško izmeriti vreme, najčešće je pojedemo odmah.

Šećer i so

Šećer i so su u stvari krivci što neke namirnice mogu trajati dugo – zavisi baš od toga kolika je njihova koncentracija. Jednostavno rečeno – oni crpe vodu, pa ako bakterije i pokušaju da rastu, jednostavno im to neće dozvoliti.

Svakako, za sve namirnice važno je gledati i rok upotrebe na pakovanju i kako hrana izgleda i miriše.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike