Samo jedan način upotrebe je bezopasan: Svi koristimo aluminijumsku foliju, a ona šteti zdravlju

11.01.2023

18:17

0

Autor: K. O.

Bolje je da nađete alternativu jer zdravstveni rizici nisu zanemarljivi

Samo jedan način upotrebe je bezopasan: Svi koristimo aluminijumsku foliju, a ona šteti zdravlju
Copyright Pexels

Svi je koristimo u kuhinji, a u mnogim receptima naći ćete da je hranu potrebno umotati u foliju, pa staviti u rernu. I to je velika greška! Jer alu-folija može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Ljudska tela mogu vrlo uspešno izlučiti male količine aluminijuma. To znači da minimalna izloženost aluminijumu nije problem. Svetska zdravstvena organizacija utvrdila je siguran dnevni unos od 40 mg po kilogramu telesne težine dnevno. Dakle, za osobu koja teži 60 kg dopušteni unos bi bio 2400 mg.

Ipak, većina ljudi je izložena i unosi daleko više od ovog preporučenog sigurnog dnevnog unosa. Aluminijum je prisutan u kukuruzu, žutom siru, soli, bilju, začinima i čaju. Nalazi se u posuđu za kuvanje, koristi se i u farmakološkim sredstvima poput antacida i antiperspiranata. Aluminijeumov sulfat, koji se dobija iz aluminijuma, koristi se kao koagulant tokom procesa pročišćavanja vode za piće.

Dr Zubaidi upozorava da gomilanje aluminijuma u telu može da dovede do ozbiljnih bolesti kao što su osteoporoza i Alchajmerova bolest.

Previše aluminijuma dovodi do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u telu nalazi previše aluminijuma.

U ranijim studijama je pisano o tome kako je kod obolelih od Alchajmera pronađen nataloženi aluminijum u moždanom tkivu.

Profimedia
Aluminijumska folija

Isto tako, otkrili su i da veći unos aluminijuma može biti povezan sa smanjenim rastom ljudskih ćelija, što može biti opasno za ljude s bolesnim bubrezima ili bolestima kostiju.

Izbegavajte foliju prilikom kuvanja

Aluminijumska folija je jednokratna i nećete moći da stvorite taj inertni sloj pre njene upotrebe. Istraživanje je otkrilo da je prenos aluminijuma u hranu tokom kuvanja u aluminijumskoj foliji iznad dozvoljene granice koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

Profimedia
Aluminijumska folija

Aluminijum će češće završiti u hrani, i u većim količinama, kod pripreme jela u kojima ima kiselih i tečnih sastojaka poput soka od limuna i paradajza, nego u onima koje sadrže alkohol ili so. Nivo otpuštanja aluminijuma još više raste kada se hrani dodaju začini. Sve što je kiselo izaziva posebno agresivan proces koji otapa slojeve aluminijuma.

Jedini bezbedan način korišćenja

Tako da foliju definitivno ne bi trebalo koristiti za kuvanje. Ona nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana (ne priprema se hrana u njoj), i napominje da treba izbegavati i aluminijumski pribor za jelo i posuđe.

Najbolje je za kuvanje koristiti masni papir za pečenje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike