Dan kada je Sin Božji postao čovek! Božić, najradosniji hrišćanski praznik (FOTO)

07.01.2022

05:20

0

Autor: 24sedam

Ovaj praznik je dan kada se hrišćani prisećaju čudesne noći u Vitlejemu, kada se u jaslama u pećini, daleko od sjaja i raskoši, rodio Bogočovek

Dan kada je Sin Božji postao čovek! Božić, najradosniji hrišćanski praznik (FOTO)
Božić - Copyright Profimedia

Pravoslavni vernici, koje se drže starog, julijanskog kalendara, danas slave jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, rođenje Isusa Hrista, spasitelja sveta.

Ovaj praznik je dan kada se hrišćani prisećaju čudesne noći u Vitlejemu, kada se u jaslama u pećini, daleko od sjaja i raskoši, rodio Bogočovek. Prema učenju hrišćanske vere, njegov dolazak na svet je znak ka spasenju i večnog života celog čovečanstva.

Na današnji dan, Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve uče svoje vernike da, prisećajući se dolaska Isusa Hrista, prizovu u svoja srca strpljenje, mir i ljubav prema svim ljudima.

Tako, iako je Vaskrs najveći hrišćanski praznik, Božić se doživljava kao najradosniji i predstavlja dan kada je Sin Božji postao čovek.

Srpski narod ovaj dan provodi u porodičnim okupljanjima, a prazničnu sliku toplog doma na ovaj sveti dan upotpunjuju običaji i narodna verovanja – unošenje u kuću badnjaka, praznična trpeza sa česnicom, toplina doma, ljubav i sloga ukućana.

Jedan od najzanimljivijih običaja kojem srpski narod daje počasno mesto u obeležavanju ovog praznika jeste unošenje badnjaka (mlado cerovo ili hrastovo drvo) u kuću. Badnjak unosi položajnik, polaznik, ili radovan, kako se u pojednijim mestima naziva najmlađe dete. Ulaskom u kuću i unošenjem božićnog drveta, sa domaćinom se pozdravlja izgovarajući reči: “Hristos se rodi!” a domaćin odgovara: “Vaistinu se rodi!”

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

 

Prema verovanju, sa hrastovim granjem u svaki dom ulazi i Isus Hrist, a slama koja u kući stoji sva tri dana praznovanja, podseća na onu u kojoj je rođen Sin Božji. Veruje se da ona kući donosi mir i blagoslov.

Običaji nalažu i da bi položajnik trebalo da priđe vatri i džarajući je izgovara: “Koliko varnica, toliko zdravlja, radosti, veselja, parica…”. Potom on upućuje najlepše želje za domaćina i blagostanje u njegovom domu, pa ga zato domaćica obavezno daruje.

Dan pred rođenje Hristovo provodi se u postu i duhovnom smirenju, da bi se na Božić porodice u Srbiji okuplile uz gotovo identičnu trpezu na kojoj se, uz praseću ili jagnjeću pečenicu, obavezno nalazi i česnica. Većina domaćica u česnicu stavlja paricu, ali prema starim srpskim verovanjima, to nije jedino što može da se nađe u ovom posebnom hlebu – stavlja se i parče badnjaka, za koje se smatra da donosi plodnost, kao i dre,n za koji se veruje da donosi dobro zdravlje.

Božićnu česnicu ukućani okreću tri puta, lome je, a traženje novčića u komadima česnice omiljena je zabava najmlađih.

Profimedia
 

 

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se danas slavi i u Ruskoj, Gruzijskoj i Jerusalimskoj crkvi, a obeležavaju ga i Kopti.

Svim čitaocima koji slave, redakcija 24sedam čestita praznik! Mir Božji, Hristos se rodi! Srećan Božić!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike