Recept dana: Čupavci, stari dobri kolači u sosu od čokolade i snegu od kokosa
Ima ih bukvalno u svakoj kući

Ne postoji kuća u regionu u kojoj se poslednjih nekoliko decenija ne prave čupavci, sočni kolači od biskvita natopljenog čokoladnim prelivom i uvaljani u kokos. Poslastica koja je u mnogim kućama i vikend-kolač i posluženje za specijalne goste uz kafu i čaj.
Bez obzira na to što se nama čini da je ovo originalno kolač sa ovih prostora, postoji australijski kolač koji je jako sličan čupavcima i zove se lamington, u stvari, to su tortice napravljene od kvadrata biskvita spojenih u kocku slojem krema ili džema od jagoda, pa presvučenih čokoladnim sosom i uvaljanih u kokos.
E sad, šta stoji iza ovih sličnosti, nije poznato, što za uživanje u ovoj poslastici nije ni važno.
možete da pripremite i
Sastojci:
Za biskvit
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- rendana kora od 1/2 limuna
- 150 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 125 ml mleka
Za preliv
- 200 g čokolade za kuvanje
- 300 ml mleka
- 60 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 2 kašike kakao praha
- 150 g kokosa
Priprema
1. Odvojite žumanca od belanaca. Mikserom umutute žumanca sa šećerom dok masa ne postane penasta i ne udvostruči se. Pred kraj mućenja dodajte vanilin šećer i rendanu koru limuna.
2. Belanca u odvojenoj posudi umutite u sneg sa prstohvatom soli.
3. Smesi žumanaca i šećera dodajte brašno, prašak za pecivo, so, ulje i mleko i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Masi od žumanaca dodajte kašiku po kašiku snega od belanaca. To radite uz lagano mešanje špatulom. Na taj način će smesa ostati vazdušasta, a kolač mek kada se ispeče. Smesu ravnomerno rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 25 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
6. Dok se biskvit peče, u manjoj šerpici zagrejte mleko. U posudu stavite usitnjenu čokoladu, kakao i maslac. Prelijte vrelim mlekom i mešajte dok se sve ne istopi i ne sjedini.
7. Pečeni biskvit isecite na kocke. Svaku kocku potopite u čokoladu, a zatim uvaljajte u kokos.
9. Ostavite oko 30 minuta da biskvit dobro upije čokoladu i da se ohlade, a potom služite. Odlično idu uz kafu ili čaj.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari