Top 7 jela od mlevenog mesa: Među njima je i jedno vrlo popularno srpsko

26.10.2022

12:47

0

Autor: Z.A.S.

Poznati sajt navodi i da postoje dve važne vrste pljeskavice

Top 7 jela od mlevenog mesa: Među njima je i jedno vrlo popularno srpsko
jela od mlevenog mesa copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Ukusnoj hrani retko ko može da odoli, a oni pravi ljubitelji i gurmani, često pišu i o specijalitetima koje imaju priliku da isprobaju u raznim restoranima i zemljama.

Na čuvenom sajtu "Taste Atlas" na kome se mogu naći zanimljivosti o najrazličitijoj hrani, kao i zemljama porekla iste, pronašli smo jedan prilično interesantan podatak.

Naime, kada su u pitanju jela od mlevenog mesa, između ostalog, sastavljen je spisak onih koja su najbolje ocenjena od strane korisnika ovog sajta.

Među sedam najboljih, našlo se i jedno srpsko jelo i to na sedmom mestu, a u pitanju je pljeskavica.

Pljeskavica

Srpsko nacionalno jelo poznato i kao srpski hamburger, je ravna okrugla pljeskavica od mlevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa, ili kombinacija ova tri, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mleveni luk i beli luk - piše, između ostalog, u opisu ovog jela na čuvenom sajtu.

Profimedia
 

To je jednostavno jelo koje je teško savladati, jer je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme. Ukusna i sočna, reč pljeskavica potiče od reči pljeskati, što znači pljeskati, jer je to pokret prilikom formiranja pljeskavica koje se zatim peku sa obe strane do dimno braon boje, sa tipičnim tragovima roštilja sa obe strane.

Tradicionalno, meso se zatim stavlja u debelu lepinju, koja je podjednako važna kao i meso - ne bi trebalo da bude previše suva, hladna, ni mrvljiva, već vlažna, elastična i topla. Savršena pljeskavica treba da bude sočna, savršeno začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom - bogatim, zgrušanim, blago slanim, domaćim krem sirom - piše na ovom sajtu.

Profimedia
 

Uz kajmak, kao savršen prilog mesu su sitno seckani svež luk, paprika ili kiselo povrće poznato kao turšija, ali lista mogućih začina je duga, jer se pljeskavica izuzetno dobro slaže sa velikim brojem različitih sastojaka.

Postoje i dve značajne vrste pljeskavice: jedna se zove gurmanska pljeskavica i ima ljuspice ljute paprike, sitne kockice sira i komadiće slanine raspoređene po mesu, a druga se zove punjena pljeskavica sa narezanim sirom, slaninom, a ponekad i šunkom unutar mesa - zaključili su.

Pljeskavica je dobila ocenu 4,5.

Ovo je top sedam najbolje ocenjenih jela od mlevenog mesa prema "Taste Atlasu": 

1. Kima (Indija)
2. Burger (Amerika)
3. Sarma (Turska)
4. Ćevapi (Bosna i Hercegovina)
5. Adana kebab (Adana, Turska)
6. Polpete (Italija)
7. Pljeskavica (Srbija)

 

 

 

 

 

 

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike