Recept dana: Interkontinental torta je klasična domaćinska torta, nekad je bila zvezda svih slavlja - vreme je da se vrati

13.11.2022

07:05

1

Autor: Z. A.

Idealna za sve prilike i sve svečanosti

Recept dana: Interkontinental torta je klasična domaćinska torta, nekad je bila zvezda svih slavlja - vreme je da se vrati
Interkontinental torta - Copyright Printscreen: YouTube/Dr. Oetker Srbija

Interkontinental torta je nekada bila sinonim za velika slavlja i vreme je da se na njih vrati.

Ova torta je prava domaćinska torta sa filom od kuvanih žumanaca. Korice od oraha ili lešnika, fil od žumanaca i putera obogađen čokoladom crnom ili belom, lešnikom.
Ona torta koja se seče na tanje parčiće jer je veoma jaka.

Interkontinental torta je nekada bila izuzetno popularna, pa je za rođendan ili slavu ona bila zvezda trpeze. Danas je pala u zaborav pod najezdom raznih kejkova, pa je vreme za reprizu i kambek u velikom stilu.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za koru (puta 3)

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 6 kašika mlevenih, pečenih lešnika
  • praška za pecivo, na vrh male kašičice
  • 1 kašika brašna

Za fil

  • 12 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 9 kašika gustina
  • 1 l mleka
  • 250 g maslaca
  • 100 g tamne mlečne čokolade
  • 100 g bele mlečne čokolade
  • 100 g mlevenog, pečenog lešnika

I još

  • 200 ml slatke pavlake
  • 120 g šlaga + 120 ml hladne kisele vode
  • (kašika treba da bude ravna)

Priprema

1. Prvo pripremite lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Dovoljno je 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih i sameljite.

2. Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite četiri belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte četiri kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom šest kašika mlevenog lešnika, kašiku brašna i na vrh kašičice praška za pecivo. Kalup (okrugli prečnika 24 cm) obložite pek-papirom, premažite maslacem i pospite brašnom i izručite smesu. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još dvaput, treba da dobijete tri kore. Ostavite da se ohladi i tek onda odvojite od pek-papira.

3. Umutite penasto 12 žumanaca sa šećerom, dodajte devet kašika gustina i 200 ml mleka. Umutite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri. Kad provri, malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte dva-tri minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, prekrijte providnom folijom i ohladite. U ohlađenu smesu dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi.

4. Fil podeliti na tri dela. U I deo dodajte prohlađenu, otopljenu na pari belu čokoladu, u II deo prohlađenu, otopljenu na pari crnu čokoladu i u III deo mlevene, pečene lešnike.

Stavite obruč, a možete staviti i providnu foliju, pa slažite sledećim redosledom: kora – fil sa crnom čokoladom, kora – fil sa lešnicima, kora – fil sa belom čokoladom.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike