Recept dana: Saher torta

15.10.2020

06:08 >> 08:00

0

Autor: Z. A.

Torta koja je oduševila i bečko plemstvo

Recept dana: Saher torta
Copyright Profimedia

Saher torta (Sachertorte) čuvena je klasična bečka torta i verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena.

Priča o saher torti počinje davne 1832, kada je austrijski državnik Klemens fon Meternih priredio večeru za plemiće. Želeći da ih impresionira, naredio je dvorskom poslastičaru da napravi desert kakav još niko nije video, poslasticu „koja ga neće postideti“.
Kako se glavni poslastičar tog dana razboleo, teret je pao na šegrta Franca Sahera, kome je bilo tek 16 godina. Nemajući kud, mladić je izmislio recept za kolač od jaja, čokolade i džema od kajsije. Neobičan spoj gorke čokolade i džema oduševio je sve goste, a mladom poslastičaru obezbedio mesto u istoriji Austrije i Beča. Poslastica je nazvana po njenom tvorcu – saher torta.
Originalna Saher torta ima dva sloja džema od kajsija između spoljašneg sloja čokoladne glazure i sunđeraste baze. Vremenom su nastale razne varijacije originalnog recepta, pa dans svaka poslastičarnica i svaka domaćica ima svoju verziju ove torte. Tako je moguće probati saher tortu sa džemom od crvene ribizle i marcipanom, između ostalog.
Originalni recept čuva u sefu hotela „Sacher“ u Beču, a širom Austrije mnogi poslastičari tvrde da su dokopali originala.

Ovaj recept verovatno nije originalan, ali vi je napravite i hvalite se da vam je tajnu odao rođak bečkog kuvara koji se dokopao originala.

MOŽETE DA NAPRAVITE I: Recept dana: Doboš torta

Sastojci:

Za kore:

  • 8 jaja
  • 250 g šećera
  • 125 g putera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 250 g mlevenih oraha
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja

Za fil:

  • 300 g džema od kajsija srednje gustine

Za glazuru

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja

Priprema:

1. U šerpu sa debljim dnom stavite 150 g čokolade i 125 g putera i ostavite da se otope na najnižoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Ostavite sa strane da se prohladi, tek da ne bude vruće.

2. Mikserom mutite osam žumanaca sa 125 g šećera nekoliko minuta, dok smesa ne postane svetla i penasta, pa umešajte otopljenu čokoladu i puter i još malo promešajte žicom. Dodajte mlevene orahe pomešane s kašičicom praška za pecivo, dve kašike ulja, te sve sjedinite varjačom.

3. Umutite osam belanca sa 125 g šećera u čvrst šam, te ga postepeno dodajte prethodnoj smesi, mešajući varjačom posle svakog dodavanja, da se belanca ravnomerno rasporede kroz smesu.

4. Pripremite kalup za tortu prečnika 20 cm i isecite dva kruga pek-papira – jedan malo veći od kalupa za oblaganje dna, a drugi malo manji od kalupa, recimo 19 cm, kojim ćete zaštititi gornji sloj testa da se ne isuši. Donji papir ovlaš premažite uljem i sipajte testo u kalup. Preko sirovog testa položite drugi krug papira, premažite uljem onu stranu koja ide na testo. Pecite oko 70–75 minuta na 170 stepeni. Pečenu tortu ostavite da se u potpunosti ohladi, bar dva-tri sata. Treba da bude dobro ohlađena kako bismo je lepo isekli.

5. Ohlađeno testo nožem odvojite od oboda kalupa i skinute gornji papir. Prevrnite je i odlepite i donji papir. Žicom za sečenje biskvita (ili pažljivo nožem) presecite testo na dve kore. Podignite gornju koru uz pomoć špatula i spustite je na pomoćni papir, a rukom prevrnite koru na raširen dlan druge ruke da sečena strana bude gore, a sve pažljivo da kora ne pukne, te je položite na tacnu za služenje. Obod tacne zaštitite trakama od pek-papira.

6. Namažite koru džemom od kajsija (150 g), poklopite drugom korom tako da ravna strana dođe gore, malo je pritisnite, pa i nju premažite džemom (još 150 g).

7. Na tihoj vatri otopite 150 g čokolade za kuvanje sa četiri kašike ulja i ostaviti sa strane oko 15 minuta. Prelijte preko torte tako što ćete izliti najveći deo glazure po površini torte, a ostatak po rubovima. Razmažite čokoladu koja se sliva po obodu torte. Staviti tortu u frižider da se glazura stegne.

8. Ukrasite po želji.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike