Krompir, pre kuvanja, držite u vodi? Stručnjaci otkrivaju da li je to ispravan način čuvanja

19.06.2022

12:49

0

Autor: Z.A.S.

Sve zavisi od toga da li ste krompir isekli sitnije, krupnije, ili ste ga izrendali

Krompir, pre kuvanja, držite u vodi? Stručnjaci otkrivaju da li je to ispravan način čuvanja
Krompir - Copyright Profimedia

Krompir je omiljena namirnica mnogih od nas i prilično često ga koristimo u ishrani. Bilo da ga volite kuvanog, pečenog ili u obliku pire krompira, znate da ga je vrlo lako spremiti i to je, takođe, jedna od njegovih prednosti.

Međutim, ono što u mnogim receptima možemo da pročitamo jeste da, nakon što ga operemo, oljuštimo i isečemo, krompir treba da potopimo u hladnu vodu i da ostavimo da tako odstoji pet do deset minuta.

Pexels
 

Naravno, postavlja se pitanje da li je to ispravno, a i stručnjaci su se, u vezi sa tim, izjasnili. Naime, mnogi od njih smatraju da to jeste dobra ideja, međutim, nekoliko stvari bi svi trebalo da znamo. Na primer, krompir koji smo isekli na sitne komade, ne bi trebalo da stoji u vodi duže od sat vremena. Ovo važi i za krompir koji je stavljan u vodu, a zatim i u frižider.

Sa druge strane, krompir koji isečemo na veće komade, ili ne isečemo uopšte već ga samo oljuštimo, u vodi može da stoji 8-12 sati, dok, recimo, rendani krompir nikako ne treba potapati u vodu.

Zašto hladna voda?

Kada krompir oljuštimo i isečemo, a zatim potopimo u vodu, on otpušta skrob koji, u slučaju da ga je previše, može da spreči ravnomernu termičku obradu krompira. Takođe, višak skroba može da učini da tekstura krompira postane lepljiva ili gumenasta spolja.

Pixabay
 

Iako skoro svi krompir ubacuju u hladnu vodu na sobnoj temperaturi, treba naglasiti da toplu vodu treba izbegavati jer ona otežava odvajanje viška skroba. Dakle, ukoliko krompir, nakon čišćenja ubacujete u vodu, neka ona obavezno bude hladna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike