Vremenske nepogode uništavaju vozila: Efikasni načini za zaštitu auta tokom oluja s gradom

27.06.2024

15:51

0

Autor: V. I.

Šta sve možete da uradite da biste sprečili eventualna oštećenja na svom vozilu

Vremenske nepogode uništavaju vozila: Efikasni načini za zaštitu auta tokom oluja s gradom
Copyright Profimedia

Poslednjih dana vreme u Srbiji je vrlo promenljivo, sa sve učestalijim pljuskovima koji su u nekim delovima zemlje praćeni gradom. Vremenske nepogode mogu naneti značajnu štetu vozilima, a grad je jedan od najopasnijih oblika padavina. Velike i čvrste grudve leda koje padaju s neba mogu ostaviti ogrebotine, udubljenja, pa čak i oštetiti stakla i karoseriju vašeg auta. Srećom, postoji nekoliko korisnih saveta koje možete primeniti kako biste zaštitili svog ljubimca na četiri točka.

Oštećenja koja grad može izazvati na automobilu

  • ulubljene površine i ogrebotine, koje možete opraviti vrelom vodom
  • oštećena stakla
  • oštećenja farba na vozilu
  • kvarovi
Profimedia
 

 

Garaža: Najsigurnija zaštita

Najbolji način da zaštitite svoj automobil od grada je da ga parkirate u garaži ili pod nekim nadstrešnicom. Ukoliko nemate garažu, razmislite o iznajmljivanju garažnog prostora tokom sezone kada su oluje sa gradom u vašem kraju česte.

Cerade za automobil

Specijalni pokrivači za automobil, dizajnirani da štite od grada, mogu biti veoma korisni. Ovi pokrivači su često napravljeni od debelog i otpornog materijala koji efikasno amortizuje udarce grada i sprečavaju oštećenja na vouli.

Privremene zaštitne mere

Ukoliko znate da je najavljena oluja s gradom, a nemate gde da sklonite svoj automobil, možete koristiti starije ćebad ili dušeke. Postavljanjem ovih materijala preko automobila možete pružiti dodatnu zaštitu. Iako ovo nije najlepše rešenje, efikasno je u hitnim situacijama.

Profimedia
 

 

Parking u blizini zgrada i drveća

Iako drveće može predstavljati opasnost zbog mogućeg padanja grana, šire krošnje mogu pružiti određeni stepen zaštite od grada. Slično tome, parkiranje automobila uz zgradu može smanjiti izloženost gradu, posebno ako vetar nosi grad prema zgradi.

Koristite aplikacije i vremenske prognoze

Pratite vremenske prognoze i koristite aplikacije koje upozoravaju na oluje s gradom. Na taj način možete biti pripremljeni i preduzeti potrebne mere zaštite na vreme.

Čak i uz sve mere opreza, ponekad je nemoguće izbeći štetu koju grad može naneti. Ukoliko su stakla na vašem automobilu oštećena, važno je znati da nije sigurno voziti se sa takvim staklima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike