Letnji talas krađa: Koje auto-delove najviše otimaju i kako da ih zaštitite od lopova

21.06.2024

15:51

0

Autor: V. I.

Vodič za vlasnike vozila

Letnji talas krađa: Koje auto-delove najviše otimaju i kako da ih zaštitite od lopova
Copyright Profimedia

Svedoci smo da tokom letnjih meseci raste broj krađa automobila, a lopovi konstantno usavršavaju svoje metode. Čak i ako ste parkirali svoj automobil u dobro osvetljenom prostoru, on veoma lako može postati meta kradljivca. Provalnici često kradu automobilske delove koji se lako uklanjaju i kasnije prodaju na crnom tržištu, transportuju u inostranstvo ili koriste za popravku drugih vozila.

Najčešće meta lopova: Delovi novijih automobila

Prema Matasu Buzelisu, stručnjaku u kompaniji za podatke o automobilima sajta carVertical, lopovi biraju delove iz novijih automobila koje mogu prodati po višoj ceni. Zainteresovani su maltene sve - od katalizatora do točkova, pa čak i registarskih tablica. Pa da vidimo kako možete da zaštitite svog četvorotočkaša.

Bočni retrovizori i staklo retrovizora

Retrovizori za vrhunske automobile mogu da koštaju stotine evra, pa ne čudi što su lopovi zaintrigirani da ih okradu. Često se oštećuju se u manjim saobraćajnim nezgodama, što olakšava pronalaženje kupaca na crnom tržištu. Da bi se sprečila krađa, možete ugravirati broj šasije na retrovizorima. To će ih učiniti manje privlačnim lopovima.

Profimedia
 

 

Prednja i zadnja svetla

Cena farova može dostići i nekoliko hiljada evra, zavisno od modela automobila. Potražnja za njima na tržištu polovnih delova je velika, što ih čini lakim plenom za lopove. Preporučuje se graviranje broja šasije na svetlima kako bi se smanjila verovatnoća krađe.

Registarske tablice

Registarske tablice često se kradu za korišćenje u kriminalnim aktivnostima. Jedini način da zaštitite svoje vozilo je da ga držite na zatvorenom parkingu ili u dobro osvetljenom prostoru.

Volan

Lopovi ciljanju i volane, naročito luksuznih automobila. Polovan volan automobila ekonomske klase može koštati desetine evra, ali volan luksuznog vozila poput poršae, BMW-a ili Mercedes-Benza vredeti hiljade evra. Ostavljanje automobila na bezbednom mestu je najbolji način zaštite, naveo je Buzelis.

Oprema za enterijer automobila

Delovi unutrašnje ploče ređe se kradu, ali su popularni među lopovima. Najčešće se kradu registarske tablice luksuznijih automobila, koje se kasnije prodaju ili transportuju u inostranstvo.

Točkovi

Točkovi su uvek na meti lopova, pogotovo kada je automobil parkiran daleko od ulične rasvete. Korišćenje specijalnih sigurnosnih šrafova može sprečiti krađu točkova.

Profimedia
 

 

Katalizatori s plemenitim materijalimaa

Katalizatori sadrže plemenite metale poput platine, paladijuma i rodijuma, koje dileri starog metala visoko cene. Lopovi najčešće ciljaju "tojotu" i "leksus" zbog visokog sadržaja plemenitih metala u njihovim katalizatorima. Vlasnici ovih vozila često skidaju originalne katalizatore i postavljaju jeftinije verzije kao meru predostrožnosti.

Kako da zaštitite svoje vozilo

Popularni vrhunski modeli često su na meti lopova. Da biste izbegli gubitke, razmotrite mogućnosti bezbednog parkiranja pre kupovine takvog vozila. Gubici nakon noćne posete lopova mogu dostići desetine hiljada evra, stoga je prevencija ključna.

Uz ove savete, možete značajno smanjiti rizik od krađe i zaštititi svoje vozilo i njegove delove.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike