Kada je škripa kočnica bezazlena, a kada treba hitno da terate auto do majstora

27.02.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Dešava se i da potpuno nove kočnice cvile

Kada je škripa kočnica bezazlena, a kada treba hitno da terate auto do majstora
Copyright Freepik

Zvuk škripanja kočnica može ukazivati na složen problem koji ponekad zahteva zamenu i diskova i pločica. Međutim, u nekim slučajevima, škripanje može prestati bez intervencije auto-mehaničara. Zbog brojnih specifičnih situacija i uzroka koji doprinose nastanku problema, teško je ponuditi jedinstveno rešenje.

Kako utvrditi uzrok škripanja kočnica i način za njegovo rešavanje?

Postupno rešavanje problema

Prvi korak predstavlja najjednostavniju i najekonomičniju opciju. Pronađite bezbedno mesto za intenzivno ubrzavanje i kočenje, te izvodite ove manevar više puta, postepeno povećavajući intenzitet kočenja do aktivacije ABS sistema. Ako ovo ne donese poboljšanje, probajte s postepenim kočenjem na većim brzinama, uz stalno praćenje promena u zvuku škripanja kočnica. Pritom, obratite pažnju na efikasnost kočnica bez obzira na škripanje.

Nekada kočnice škripe iako funkcionišu ispravno, što može biti rezultat nekompatibilnosti materijala kočionih pločica i diskova. U takvim situacijama, nakon isključivanja drugih mogućih uzroka, potrebno je zameniti kočione pločice.

Ponekad, nakon montaže novih pločica i diskova, problem škripanja može nastati ukoliko se ne pridržavate preporučenog procesa "uhodavanja" kočnica, što je korak koji preporučuju proizvođači.

Profimedia
 

Prašina

Škripanje takođe može izazvati prašina koja se nakupi između diska i pločice, naročito u vožnji van asfaltiranih puteva. Ovaj problem može nestati sam od sebe vremenom.

U nekim slučajevima, škripanje može prestati bez očiglednog razloga, što ne znači da treba odmah reagovati panično. Različiti faktori mogu doprineti škripanju, a postoje i različiti saveti za sprečavanje istog, mada je potrebno biti oprezan kako ne bi došlo do veće štete.

Na primer, ne preporučuje se brušenje kočionih pločica šmirglom bez jasnog utvrđivanja problema, jer to može dovesti do oštećenja diska.

Važno je tačno utvrditi uzrok problema pre pokušaja njegovog rešavanja. U nekim slučajevima, korozija diska može biti uzrok škripanja.

Istrošene pločice

Potrošene pločice ponekad namerno proizvode zvuk škripanja kao signal za zamenu. Zabeležite sve simptome i okolnosti pod kojima se škripanje javlja kako biste olakšali dijagnostiku serviseru.

Kočiona klešta

Problem sa kočionim kleštima takođe može uzrokovati škripanje, koje se rešava čišćenjem, podmazivanjem ili zamenom delova po potrebi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike