U ovoj državi dozvoljeni su automobili samo u jednoj boji: Ostale su zabranjene, evo zašto

21.03.2024

15:17

0

Autor: K. B.

Vlast uklanja sa ulica sve automobile koji nisu odgovarajuće boje

U ovoj državi dozvoljeni su automobili samo u jednoj boji: Ostale su zabranjene, evo zašto
Copyright Profimedia

U jednoj zemlji, automobili su ograničeni na samo jednu boju i to belu. Prema izveštaju BBC-a iz 2015. godine, građani su imali mogućnost kupovine samo belih automobila, sa mogućim izuzetkom svetle nijanse sive. Kasnije je objavljeno upozorenje da vlasti Turkmenistana aktivno uklanjaju s puta sve automobile koji ne zadovoljavaju ovu odredbu.

Ova vladina direktiva prisilila je mnoge vozače da potraže kupce za svoja vozila druge boje, kao što su crna, crvena ili plava, u drugim zemljama u regionu, budući da nisu bili u mogućnosti da priušte troškove ponovnog farbanja. S obzirom na veliki broj vozača koji su želeli da promene boju svojih vozila, cene u radionicama su porasle, prema izveštaju Revije Hrvatskog autokluba.

Freepik
 

Iako vlada Turkmenistana nije pružila zvanično objašnjenje za ovu odluku, neki mediji sugerišu da je nekadašnji predsednik države, Gurbangali Berdimukamidov, koga je u martu 2022. godine nasledio sin Serdar Berdimukamidov, bio pristrasan i sujeveran, te je povezivao belu boju sa srećom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike