Automobili ove boje najviše učestvuju u saobraćajnim nesrećama

25.08.2022

14:24

0

Autor: Z. A.

Prema istraživanju carVerticala, boja vozila ima uticaja na verovatnoću stradanja u nesreći

Automobili ove boje najviše učestvuju u saobraćajnim nesrećama
pexels-pixabay-63294 - Copyright Pexels

Boje automobila često odražavaju ličnost vlasnika. Konzervativni kupci skloniji su monohromatskim vozilima, dok ostali vozači preferiraju svetle boje. Uopšteno, dok proizvođači automobila nude boje koje odgovaraju svakoj ličnosti, većina vozača preferira boje koje su oduvek popularne.

Popularnost boja automobila može varirati u različitim zemljama – nijanse koje su obožavane u SAD ne moraju nužno biti popularne u Nemačkoj, Španiji ili Meksiku. I uopšteno, trendovi boja automobila nisu statični – menjaju se s vremenom kako nove boje dolaze i dobijaju na popularnosti.

Ipak, boja automobila nije samo stvar stila. Na primer, očigledno je da crveni automobili imaju veću verovatnoću da će doživeti nesreću, što samo dokazuje važnost pažljivog izbora. Automobilski stručnjaci carVerticala sproveli su istraživanje kako bi pronašli najpopularnije boje automobila i njihov uticaj na bezbednost vožnje.

Pexels
 
Vozači izbegavaju automobile u više boja

U zemljama s toplom klimom ima više šarenih vozila u poređenju s zemljama u kojima dominira hladnija klima. Vožnja svetlog automobila u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj može podići obrve lokalaca, ali to bi bilo sasvim normalno u Kaliforniji ili Italiji, gde su svetle boje normalna stvar.

Opšte je pravilo da su beli automobili popularniji u toplijim podnebljima jer bela boja reflektuje sunčevu svetlost, zbog čega je manje vruće za vožnju.

Kao što ovo nedavno istraživanje otkriva, bela boja je najpopularnija boja u Australiji (39,1% ukupnog broja vozila) i EU (26,8%). Australijanci takođe obožavaju srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Evropljani više preferiraju siva (25,9%), a slede crna vozila (24.5%).

Sličan procenat crnih vozila može se pronaći i u SAD (24,7%). Ali vole i bele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

- Oko 71 odsto automobila proverenih na našoj platformi bili su monohromatski – crni, beli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je reč o kupovini vozila – kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i vođa komunikacija u kompaniji carVertical.

Pixabey
 
Trendovi se menjaju

U poslednjih 20 godina došlo je do značajnih promena u trendovima boja automobila. Čak 42 procenta automobila proizvedenih 2002. godine i proverenih na spomenutoj platformi za istoriju automobila bili su sivi ili srebrni. U međuvremenu, iako je bela boja trenutno jedna od najpopularnijih boja, 2002. godine u osnovi nije bilo belih vozila.

Danas, stvari su potpuno drugačije. Od svih pregledanih automobila proizvedenih 2020. godine, 26 odsto bilo je sivih, a 18 procenata belih.

Udeo crnih automobila između 2002. i 2020. godine ostao je više-manje isti. Ponekad trendovi boja traju samo nekoliko godina. Na primer, broj smeđih automobila porastao je između 2012. i 2014. godine, ali je zatim počeo da opada u nadolazećim godinama.

24sedam/Georgi Mitev Šantek
 
Koje su boje automobila najbezbednije

Prema istraživanju carVerticala, boja vozila ima uticaja na verovatnoću stradavanja u nesreći – 60 odsto crvenih automobila proverenih na platformi učestvovalo je u nesrećama, što ovu boju čini najopasnijom za vožnju.

Smeđa (59%) i crna (57%) takođe su boje automobila koje češće od ostalih završavaju u nesrećama, a slede žuta (55%), plava (54%), bela (50%) i siva (50%). Iako razlike među polovnim automobilima nisu značajne, istraživanje sugeriše da su vozila u određenim bojama manje sklona nesrećama na putu.

– Nije iznenađenje da crveni automobili češće učestvuju u nesrećama. Sportski automobili obično su crvene boje, a ljubitelji brzine radije biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno za pretpostaviti zašto su crveni automobili na vrhu baš ove liste – objašnjava M. Buzelis.

Proizvođači automobila uveli su mnogo svetlih boja poslednjih decenija. Ipak, ne čini se da će siva, bela ili crna uskoro izgubiti na popularnosti.

Unsplash
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike